För en vecka sedan knivhöggs en kyrkobiskop oprovocerat under en gudstjänst i sin kyrka i Sydney, Australien. Nu går han ut offentligt erbjuder gärningsmannen förlåtelse. Han manar sina anhängare att gör detsamma i stället för att hämnas. Det är det ”kristliga” sättet att bete sig på, menar han.

Det var förra måndagen, när 53-årige biskopen Mar Mari Emmanuel som vanligt predikade inför sin församling i Christ The Good Shepherd Church i Sydney i Australien som en yngling plötsligt sprang fram och knivhögg honom.

Enligt bland annat brittiska BBC ropade angriparen något i stil med ”i profetens namn” på arabiska i samband med attacken. Han ska också ha försökt knivhugga ytterligare en präst och de kyrkobesökare som ingrep för att stoppa attacken.

Förlåter och ber för sin angripare

På torsdagen lade kyrkan ut ett klipp där biskop Emmanuel från sin sjukhussäng berättar att han återhämtar sig väl efter knivdådet. Han sade också att han ber för sin angripare.

– Jag förlåter den som har begått den här handlingen. Och jag säger till honom: ’Du är min son. Jag älskar dig och jag kommer alltid att be för dig.’ Och den som har sänt honom för att göra detta, dem förlåter jag också i Jesu mäktiga namn. Jag har inget i mitt hjärta än kärlek till alla. Oavsett om den personen är kristen eller inte, är det helt okej.

Uppmanar anhängare att inte hämnas

Biskopen riktade också, men hänvisning till Jesus kärleksbudskap, en uppmaning till sina anhängare att be istället för att hämnas.

– Ett råd till alla våra älskade troende: jag behöver att ni uppträder som Kristus. Herren Jesus lärde oss aldrig att kämpa. Herren Jesus lärde oss aldrig att hämnas. Herren Jesus sa aldrig till oss ’öga för öga och tand för tand’.

”Religiöst motiverad extremism”

Emmanuel kommer enligt uppgift att bli helt återställd och inom kort kunna återgå till sina arbetsuppgifter som präst och biskop.

Ansvarig polischef för utredningen, Karen Webb, har inte velat avslöja vilket motiv den 16-årige arabisktalande ynglingen hade för attacken. Hon uppger dock att det finns tecken som tyder på att det handlar om ”religiöst motiverad extremism”.

Dådet har dessutom klassats som ett terrordåd, vilket ger den australiska polisen särskilda och utvidgade befogenheter i utredningsarbetet och för att förhindra ytterligare attacker.

LÄS MER: VIDEO: Präst knivhuggs under gudstjänst