I september förra året knivmördade den knarkpåverkade 27-årige Simon Svensson brutalt sin före detta sambo. Tingsrätten trodde inte på Simons historia om att han hört röster i huvudet uppmana honom till mordet och dömde honom till livstids fängelse. Hovrätten gör dock en annan bedömning och sänker påföljden rejält.

Det var i mitten av september som polisen påträffade den 20-åriga kvinnan död på toaletten i hennes lägenhet i Kristianstad. Det var uppenbart att hon bragts om livet och före detta sambon, 27-årige Simon Svensson, greps och dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för dådet.

Simon som var påverkad av knark när han begick mordet hävdade att han hamnat i ett psykotiskt tillstånd och hört röster i huvudet säga att ex-sambon var Djävulen och måste dö. Han hade bara utfört befallningen menade han och kunde därför inte fällas för mord.

Knarkpsykos förmildrande omständighet

Tingsrätten satt ingen tilltro till berättelsen och dömde Simon till livstids fängelse. Han överklagade domen och hos Hovrätten över Skåne och Blekinge får han nu med hjälp av ett rättspsykiatriskt intyg gehör för sin historia.

Så långt som att helt fria Simon, vilket han själv begärt, går inte hovrätten. Man finner honom skyldig till mord men betraktar det genom knarkintag självförvållande eventuella psykotiska tillståndet som en förmildrande omständighet.

Simon hade en viss nedsatt förmåga att förstå innebörden av vad han gjorde, resonerar den högre instansen och sänker påföljden till 17 års fängelse, av vilka endast drygt 11 år behöver avtjänas enligt praxis.