På kvällen den 2 december befinner sig en kvinna på järnvägsstationen i Lund. Hon väntar på ett avgående tåg och står några hundra meter in på perrongen när en man ger henne en knuff med rejäl kraft i ryggen och när hon ligger på marken knuffar han henne ner på spåret i samma stund som ett godståg kommer rullande. Idag dömdes gärningsmannen av Lunds tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

Efter den hårda knuffen ”flög” hon några meter, därefter faller hennes kropp, huvud och ansikte ner i asfalten på perrongen. Gärningsmannen, Benjamin Seljeseth, gick därefter fram och lyfte i Lidias ben och knuffar/rullar ner henne på spåret i samma stund som godståget inkommer på spåret.

Han lät sig inte hindras av en person försökte stoppa honom och i samma stund som godståget rullade in på stationen kastade han ner kvinnan på spåret. Ett vittne hörde honom säga ”du ska ner” och lokföraren uppfattade att kvinnan träffade loket när hon kastades från perrongen.

Enligt domen i tingsrätten utfördes dådet med uppsåt och Seljeseth erkände men bestridde ansvar för brott eftersom han på grund av sitt sinnestillstånd saknat uppsåt till brottslig gärning.


Brandpersonal plockar skalp och hår och andra mindre kroppsdelar

När polisen anlände var ambulanspersonal på plats och tog hand om den skadade kvinnan. Seljeseth, som pekades ut av vittnen som gärningsman, satt då på en bänk och skakade, varpå polisen grep honom och förde bort honom från platsen.

Livshotande skador

Skadorna på kvinnan var omfattande.

Stor och omfattande sårskada på nästan hälften av huvudets skalps hud där skalpen delats och man ser underliggande skallben. Såret omfattar även hälften av pannans vänstra sida.

Enligt uppgift ska kvinnan ha varit vid medvetande hela tiden. Hon opererades med plastikkirurgi för att täcka huddefekter med hud som tages från högra lårets framsida och sätts vid högra armbågen. Halsryggen opererades med plattor och skruvar.

Från protokollet:

Skadorna på halsryggen och även på skalpen betraktas som livshotande. Skadorna kommer att leda till omfattande kroppsliga men i form av ärr på huvudet, armbågen och tagställena för hudtransplantation men kan även drabba funktionen av halsrygg och underarm.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Tingsrätten anser att det tydligt framgår att Seljeseths målsättning var att slänga ner målsäganden från perrongen precis när tåget kom och att det är naturligt att då förvänta att offret avlider.


Benjamin Seljeseths

Han döms därmed för försök till mord men inte till fängelse utan rättspsykiatrisk vård eftersom han enligt tingsrätten lider av en ”allvarlig psykisk störning”, vilket en rättspsykiatrisk undersökning ska ha visat.

Han döms även att betala skadestånd på 162 400 kronor till offret.