Den finländska kvinna som i juli i år knuffade ned en handikappad svart man på tunnelbanespåret i Hökarängen i södra Stockholm döms av Södertörns tingsrätt för försök till mord. Kvinnan har en lång historik av psykisk sjukdom och påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård.

Det var den 3 juli som 43-åriga finländska medborgaren Jennifer Ingberg på Hökarängens t-banestation plötsligt rusade upp från bänken på perrongen och knuffade ned en handikappad man med kryckor på spåret när ett tåg var på ingående som dock hann stanna i tid.

Händelsen fick stor medial uppmärksamhet då kvinnan motiverade dådet med att mannen var mörkhyad. Något verkligt rasistiskt motiv har dock konstateras inte ligga bakom brottet. I stället är bedömningen att handlingen utlöstes av den psykiska sjukdom Jennifer lider av och har en längre historik av att behandlas för.

Flertal domar på sig sedan tidigare

Jennifers psykiska labilitet har tidigare vid upprepade tillfällen försatt henne i klammeri med rättvisan. Hon har domar på sig för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga hot, butiksstöld, brott mot knivlagen, skadegörelse och ofredande.

Vid upprepade tillfällen har Jennifer dömts till rättspsykiatrisk vård för de brott hon begått under sjukdomens inflytande. Det blir även påföljden denna gång.

Ska hållas inlåst tills hon bedöms frisk

Vården är förenad med så kallad särskild utskrivningsprövning. Det innebär att vårdtiden inte preciseras av domstolen utan kan bli kort eller lång beroende på vad läkarna gör för bedömning av hur väl Jennifer svarar på behandlingen. Hon döms också att betala ett skadestånd på 200 000 kronor till offret.

Jennifer har både vidgått och förnekat brottet. Hon har påstått sig knuffat mannen därför att ”han var svart” men också förnekat att hon överhuvudtaget ska ha befunnit sig på platsen, något bilder från övervakningskameror dock har visat.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Psyksjuk finska knuffade handikappad framför tunnelbanan: ”Han var ju svart!”