I tyska Köln har de styrande vänsterpolitikerna lagt fram ett förslag om att göra om stadens logotyp. I den nya loggan ska avbildningen av stadens historiska kristna katedral tas bort från logotypen. Vissa har kritiserat beslutet och uppmanat resten av invånarna att låta stadsstyrelsen veta vad de tycker.

Stadsstyrelsen i Köln har gått ut och sagt att de kommer att skapa en ny stadslogotyp som inte längre kommer att signalera kristet kulturarv genom att inkludera Kölnerdomen. Katedralen, vars två torn har en höjd på hela 157 meter, är en av de största kyrkorna i gotisk stil i Europa.

Så här ser Kölns stadslogotyp ut i dag. Till höger syns landmärket.

Enligt styrelsen, som utgörs av politisk vänster, görs logotypen om eftersom den nuvarande, framtagen för 20 år sedan, påstås vara ”för komplex”. Enligt en varumärkesanalys är den ”omodern, gammaldags, skrymmande [och] känslolös”, rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger.

LÄS ÄVEN: Köln rustar för nyårsafton – delar ut ”toleransarmband”

Förslaget möter motstånd

Många invånare har protesterat mot beslutet – däribland Kölns tidigare borgmästare Fritz Schramma.

– Jag brukar inte blanda mig i nuvarande stadspolitik, men nu räcker det här för mig. Man skulle vilja vara objektiv, professionell när det gäller den (nödvändiga?) ändringen av stadens logotyp. Men efter denna okvalificerade felaktiga bedömning av en reklambyrå måste jag ta kontakt som tidigare borgmästare och medskapare av den tidigare logotypen, säger han i ett uttalande.

Även Kölnerdomens katolska präst Robert Kleine har uttalat sig i frågan.

– Den nya logotypen och sloganen är otydliga. Det var bra för oss i Köln att visa att det är vi som har katedralen.

LÄS ÄVEN: Tysk stad tillåter nu böneutrop från moskéer