Komikern Viktor Klemming pekades felaktigt ut som en del av en sverigedemokratisk trollfabrik i TV4. Det ledde till att en kund hörde av sig och ville avbryta samarbetet.
– Det blev tokigt, säger Klemming till Samnytt.

Viktor Klemming har varit aktiv som komiker de senaste tio åren. Inte minst på Youtube där han har över 200 000 prenumeranter, och skämtar om det mesta.

”Inte fake news”

Under förra veckan tittar den 30-årige komikern, liksom många andra svenskar, på TV4:s ”Kalla fakta”, som handlar om en TV4-reporter som infiltrerar Sverigedemokraterna och den partinära Youtubekanalen Riks. Han är kritisk till reportaget.

– Jag tänkte på det redan när jag såg första avsnittet. Det är inte fel att undersöka de här partierna, men när de säger att det sprids desinformation så är de enda exempel som ges humorklipp och skämt. Memes och satir, säger Viktor Klemming till Samnytt.

– Det är inte fake news. Det är överdrivna skämt.

Han tänker samtidigt att mycket av det som visas påminner om videoklipp han själv gjort.

– Jag tänkte då att de hade kunnat göra något om alla politiska skämt som jag har gjort. Och sedan kom det i andra avsnittet, utbrister han.

Pekas ut som SD-troll

I tisdagens Kalla fakta-avsnitt, alltså den här veckan, visas en sekvens från en parodivideo på Youtube som Klemming gjorde inför valet 2022.

– Vi öppnade gränserna och skrotade försvaret. Rösta på oss så vi kan stänga gränserna och rusta upp försvaret, säger Viktor Klemming i videon där han låtsas vara moderat.

TV4 har skrivit ”från SD:s trollkonton” över videon, vilket gör att många tittare leds att tro att det är Sverigedemokraterna som skapat videoklippet.

– Det var ett sådant klipp, från ett av SD:s Tiktok-konton, som visades upp i TV4:s Kalla fakta. Ett klipp där jag gör en parodi på Moderaterna, förklarar Klemming.

Och det var inget som du hade gjort åt Sverigedemokraterna? Du har inte jobbat för dem?

– Nej nej nej, jag tillhör inget parti. Jag hade gjort en sådan parodi om alla partier helt enkelt. Även om SD.

Kund bryter samarbete

Det dröjer inte många timmar innan det dimper ned ett mejl hos Viktor Klemming. En storbank som han tidigare haft som kund, och som han hoppats på fler samarbeten med, vill omedelbart bryta allt samarbete och beordrar honom att ta bort alla videoklipp han gjort för dem.

”Det finns absolut inga bad feelings från vår sida, men vi måste tänka på bankens bästa”, står bland annat att läsa i mejlet.

Faksimil

Viktor Klemming vill inte att Samnytt skriver ut bankens namn eftersom han vill ha fortsatt goda relationer med den kunden.

– De har såklart rätt att samarbeta med vilka de vill, men det är lite sorgligt, säger han.

– Jag förutspådde verkligen inte det. Men det blev tokigt. En ekonomisk kostnad.

Stora summor pengar

Viktor Klemming avslöjar inte vilka summor samarbetet med storbanken handlat om. Han berättar emellertid att en kund tidigare dragit sig ur för att de ansett att ett av hans skämt var för politiskt okänsligt. Han erbjöds sponsring för att göra ett videoklipp som handlade om Allsvenskan.

– Då var skämtet att Malmöfansen börjar skjuta. Det var för ett par år sedan när skjutningarna blossade upp i antal. Så jag tyckte det var kul, och det var mycket snack om Malmö då, säger han.

Sponsorn erbjöd 100 000 kronor, men kravet var att skämtet togs bort från sketchen.

– Jag blev så tvär så jag tackade nej till de pengarna, berättar Viktor Klemming.

Frågade inte om lov

Viktor Klemming tycker dels att det är tråkigt att felaktigt pekas ut som ”SD-troll”, och drabbas av ekonomiska konsekvenser på grund av det.

– Det är synd att vi har ett klimat som är på den nivån, säger han.

Samtidigt är han kritisk till att hans videoklipp blir snodda, i det här fallet av ett parti som använder det i sin propaganda.

– De har laddat ned mina sketcher. Och det gör de utan att fråga om lov och utan att betala för det. De ger inte ens cred eller shout-out. Så där hålls det på på nätet, och framförallt på Tiktok. De laddar upp andras material, säger Viktor Klemming.

Samnytt har frågat TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg varför Viktor Klemming pekas ut som en del av en sverigedemokratisk trollfabrik. I ett mejl till Samnytt skakar Malmberg av sig ansvaret och föreslår att Klemming vänder sig till SD.

”Viktor Klemmings klipp har spridits av ett anonymt konto styrt av Sverigedemokraterna. Om han inte har någon koppling till dom borde han vända sig till partiet och fråga varför SD använder hans klipp utan tillåtelse.”, skriver Malmberg.

LÄS ÄVEN: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”