➤ Komikern och TV- och radioprofilen Soran Ismail anklagas för att ha våldtagit två kvinnor och ha utsatt en tredje för sexuella ofredanden. Kvinnorna har trätt fram i anslutning till den uppmärksammande #metoo-kampanjen och polisanmält vad de har utsatts för av den populäre kultur- och medieprofilen.

Soran Ismail har under lång tid profilerat sig som feminist och antirasist och som en person med hög moral och god värdegrund. Han har varit mediernas gunstling, inte minst SVT:s och SR:s, där han gått som barn i huset och fått såväl programledarroller som egna TV-serier, ofta just i rollen som den goda aposteln ute på jakt för att möta de onda och försöka få dem på bättre tankar.

”En skam för Sverige”
Soran har rest land och rike kring tillsammans med komikerkollegan Magnus Betnér med en antirasistisk stå upp-föreställning kallad ”En skam för Sverige”. I de folkliga fora där man sedan en tid tillbaka listat ut att den av media kallade ”folkkäre komikern” som anklagas för våldtäkter och sexuella ofredanden är Soran Ismail, används epitetet ”en skam för Sverige” flitigt om komikern själv.

Nu faller Soran Ismail från hög höjd mot hårt underlag. Flera kvinnor har i kölvattnet av #metoo-kampanjen gått ut och berättat och polisanmält vad Ismail har utsatt dem för.

Skickade onanibilder och -filmer
En kvinna berättar om hur Soran skickat henne nakenbilder och filmer där han onanerar till henne. Kvinnan berättar att hon inte bara blev äcklad, utan också djupt besviken eftersom hon hade så höga tankar om Soran och aldrig trodde honom ”som är feminist” om att kunna göra något sådant.

Det började för två år sedan när kvinnan beslöt följa Soran på Instagram och Snapchat därför att hon gillade hans humor. Soran lade märke till kvinnan och tog kontakt med henne och de började samtala och utväxla helt vanliga bilder.

Plötsligt en kväll kom det en bild från Soran till kvinnan där han fotograferat sitt könsorgan, en så kallad ”dickpic”. Och i tät följd kom sedan flera bilder från Soran där han onanerade. Snart trappade Soran upp det hela ytterligare och började skicka filmsekvenser av sig själv, även dessa när han onanerade.

Det var först i samband med #metoo-kampanjen som kvinnan repade mot att polisanmäla den populäre komikern. Detta efter att hon förstått att andra kvinna råkat ännu värre ut och utsatts för våldtäkt av Soran.

Anmäld för två våldtäkter
Den ena polisanmälan gäller en våldtäkt som ska ha begåtts i en park i centrala Stockholm i somras. Soran ska ha tvingat in sitt kön i kvinnans mun samtidigt som han kallat henne för en hora. Den andra anmälan gäller en våldtäkt som Soran ska ha begått på ett hotellrum i Jönköping för några år sedan när han var ute på turné.


Som en ”bra förebild för killar” porträtterades Soran Ismail i en artikel i Dagens Nyheter för en tid sedan.

Det är åklagare Debika Ray Berghog som håller i utredningarna av de brott Soran Ismail anklagas för att ha begått. Hon har emellertid kategoriskt vägrat lämna några kommentarer till media.

Samhällsnytt har genom andra kontakter inom rättsväsendet fått bekräftat att det pågår brottsutredningar mot Soran Ismail. Det är dock oklart i vilket skede dessa befinner sig och huruvida åtal kommer att väckas.

Medier bryter samarbeten
Tv-bolaget Discovery har haft ett samarbete med Soran som man nu valt att bryta. Även Sveriges Radio har tagit ett beslut om att inte låta Soran medverka i några program så länge brottsutredningarna pågår.

Förutom många framträdanden i svensk Public Service och en späckad kalender med stand-up framträdanden har Soran hunnit med mer. 2016 medverkade Soran Ismail bland annat i en reklamkampanj från Nordicbet, ett av Sveriges största online casino och en del av Betsson Group.

Vilka beslut SVT har tagit beträffande Soran är inte känt men de produktioner han i närtid gjort för Public Service-bolaget – ’Absolut svensk’ och ’Sorans krig’ – ligger fortfarande ute på SVT Play, liksom minst ett nyproducerat avsnitt av stå upp-programmet ’Släng dig i brunnen’ där Soran medverkar.

Soran har också ställt in flera framträdanden som han skulle ha gjort i olika städer. Den officiella förklaringen har varit sjukdom.

Samhällsnytt söker Soran Ismail för en kommentar om hur han ställer sig till anklagelserna.

Varför vi namnger Soran Ismail

Några medier, bland annat Lokalpressen och Arbetaren, har nu upphört med att skydda Soran Ismail med omskrivningen ”den populäre komikern” och börjat namnge honom. Samhällsnytt har valt att göra likadant. Vi anser – givet att Soran är en offentlig person och det sätt på vilket han har profilerat sig i den offentliga debatten i värderingsfrågor – att här föreligger ett legitimt allmänintresse.

Detta förstärks ytterligare av att ytterligare ett antal män med feministisk och antirasistisk profil, däribland Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen, har anklagats för liknande brott. På TV4 har Martin Timell, för de flesta tittare sannolikt otippat, beslagits med sexuella trakasserier.

Det som avslöjats indikerar att det vänsterliberala medie- och kulturetablissemanget har ett allvarligt värdegrundsproblem att ta itu med. Detta behöver få en mer grundlig offentlig genomlysning. Det kan också finnas anledning för kvinnor att vara mer på sin vakt mot män som profilerar sig på det sätt som de nu anklagade männen har gjort och inte låta sig invaggas i en falsk trygghet därför att en man deklarerar att han är vänsterfeminist.

Minst en feministisk och antirasistisk profil till på Aftonbladet har utpekats för sexuella brott och kränkningar. Även inom Public Service är flera personer föremål för internutredningar och polisanmälan. Samhällsnytt utesluter inte att namnge även dessa i kommande artiklar.