0
Partner

Kommer Brexit att påverka den svenska befolkningen 2020?

Publicerad 1/4/2021
Annons

Hur kommer Brexit att påverka omvärlden? Hur kommer det att påverka Sverige? Det är den stora frågan. Företag kommer att påverkas på en del olika sätt, inte minst de som aktivt handlar med Storbritannien. Även privatpersoner kommer att påverkas i form av annan process vid inträde i landet, handel på nätet och mycket mer, det är viktigt att uppdatera dig king hur Brexit kommer att påverka dig som privatperson. Detta kommer med största sannolikhet att försvaga det europeiska samarbetet som helhet och på lång sikt, vilket kommer att påverka Sverige på en del olika sätt.

Hur kommer företag att påverkas?

Sedan den 1 februari 2020 är inte Storbritannien längre en del av EU. Svenska företag och privatpersoner kommer att se klara konsekvenser tack vare detta.

Import och export från och till Storbritannien

Det kan tillkomma tullavgifter, vilket påverkar priset på de varor du importerar eller exporterar. För att importera eller exportera vissa produkter, exempelvis livsmedel och läkemedel krävs det nu tillstånd, något som tidigare var betydligt friare tack vare de öppna gränserna mellan EU-länderna. Detta kan mycket väl bidra till att företag väljer andra leverantörer från andra länder för att undvika detta, något som drabbar företagen i Storbritannien, men även företagen i Sverige.

Stor oro bland många företag

Många företag känner oro för hur framtiden kommer att arta sig. Företag som importerar livsmedel och läkemedel har fått betydligt större arbetsbörda tack vare tillstånd. Pokersidor är osäkra på hur de nya reglerna påverkar skattesatser för spelare. Det kommer säkerligen ta ett bra tag innan alla företag lär sig navigera dessa nya vatten, men en sak som är säker är att saker och ting kommer att se annorlunda ut i och med Brexit.

Hur kommer privatpersoner att påverkas?

Du som privatperson kommer att påverkas av Brexit på en del sätt. Privatpersoner kan komma att behöva behöva betala tullavgifter på köp från Storbritannien, vilket gör att priset inte bara blir dyrare i jämförelse med köp från EU-länder, men också mycket krångligare. Detta gäller oavsett om du handlar varor på nätet eller i fysisk butik.

Vid inresa i landet kommer processen att se aningen annorlunda ut. Som svensk medborgare kommer man nu att behöva gå igenom immigration, istället för att gå direkt och hämta väskorna. Detta medför inte bara extra möda, men vissa kan även bli nekade inträde i landet av ett flertal olika anledningar.

Summering

Resultatet av Brexit kommer att sätta sina spår, både för företag och privatpersoner. Exakt hur det långsiktiga resultatet kommer att bli är svårt att avgöra, men påverkan kommer förmodligen att bli ganska omfattande. Just nu ser vi tullavgifter införas, både för företag och privatpersoner. Vi ser även striktare krav vad gäller tillstånd för särskilda marknader, något som sätter käppar i hjulen för företag som förlitar sig på export från Sverige till Storbritannien, eller på import från Storbritannien till Sverige.

Det blir också bli svårare att resa eller bosätta sig i Storbritannien, detta eftersom att den fria rörligheten (under vissa omständigheter) inte riktigt gäller längre. Huruvida nya kontrakt kommer att skapas i framtiden får vi helt enkelt vänta och se.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons