trump

Faksimil Twitter

Utrikes

Kommitté vill åtala Trump

Publicerad 12/20/2022
Annons

Enligt amerikanska representanthusets kommitté agerade före detta president Donald Trump på ett sådant sätt vid Kapitolium den 6 januari 2021 att han bör åtalas.

Trots att Trump i ett tal vid Kapitolium den aktuella dagen uppmanade till fredfulla protester rekommenderar kommittén att justitiedepartementet ska inleda en rättsprocess mot den förre presidenten, vilket aldrig skett tidigare i USA:s historia. Kommitténs rekommendationer är dock inte juridiskt bindande utan fungerar som en uppmaning.

LÄS ÄVEN: Trump lanserar valprogram med fokus på yttrandefrihet

Enligt kommittén har Trump uppviglat och assisterat till uppror, förhindrat ett officiellt förfarande i kongressen, konspirerat för att bedra USA samt konspirerat genom att ge felaktiga yttranden.

– Det här en person som inte godtar valresultat och inte heller agerade trots att han satt i Vita huset och såg på tv när kongressen stormades. Denna person kan aldrig mer inneha en viktig post i vårt land. Han är olämplig, sa Liz Cheney, vice ordförande och en av två republikaner i kommittén.

Även via sociala medier och sitt nyligen återställda Twitterkonto finns flera inlägg från samma dag där Trump uppmanar till lugn.

LÄS ÄVEN: Twitter stängde av Trump – trots att han inte brutit mot några regler

I en video, som dock togs bort av Twitter, försökte Trump lugna situationen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons