I den skånska kommunen Staffanstorp har vårdnadshavare med barn i skolor informerats att eleverna framöver ska ha med sig både filt och ficklampa. Detta eftersom att elen kan komma stängas av framöver likt i ett u-land.

På fredagen informerade regeringen att invånarna måste dra ned på elkonsumtionen, annars hotar bortkoppling från elnätet.

LÄS ÄVEN: Regeringens ultimatum: Spara el, annars stänger vi av den

Risken för strömavbrott i landets södra delar har ökat ytterligare efter att en kärnreaktor tas ur drift för underhåll den kommande helgen. Vidare stoppas en av två turbiner på ytterligare ett kärnkraftverk.

LÄS ÄVEN: Ytterligare två kärnkraftsstopp i helgen

Staffanstorps kommun förbereder för avstängd el och har nu skickat ut ett informationsbrev till vårdnadshavare. Belysning och värme försvinner i skolorna. Vidare blir det enbart kallt vatten, ingen varm mat och avstängt mobilnät. Alla barn ska utrusta sig med både filt och ficklampa.

Föräldern Emma Trygg kommenterar informationen med att hon har ”stor respekt för omvärldssituationen”. Detta trots att elkrisen främst är orsakad av ett antal mandatperioder av energipolitiskt vanstyre med nedläggning av pålitlig kärnkraft och storsatsningar på opålitlig vindkraft.

– Jag tänkte, nu är det kris, med stor respekt för omvärldssituationen med många människor som är mycket mer drabbade än vad vi är, säger Emma Trygg till TV4.

LÄS ÄVEN: Myndighetens tips i vinter: ”Sov i koja under köksbord