Nu larmar ytterligare en kommun om att de kan tvingas sänka värmen i förskolor, skolor och äldreboenden för att råda bot på sitt underskott. Samtidigt visar det sig att kommunen har lagt miljoner på att köpa och renovera hus åt migranter.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Motala lånat och levt över sina tillgångar i många år och nu måste genomföra besparingar. Bland åtgärderna fanns ett förslag om att sänka värmen i kommunens lokaler, däribland äldreboenden. Enligt kommunalrådet Kåre Friberg (M) kan de äldre på hemmen i Motala använda filtar.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

På lördagen rapporterar Jönköpings-Posten att den småländska kommunen Mullsjö även de ser över möjligheten att sänka värmen i förskolor, skolor och på äldreboenden. Ytterligare en åtgärd är att snö inte ska röjas på gator och torg förrän snötäcket når sju centimeter.

Lars Eriksson (KD) är ordförande i tekniska nämnden och han slår fast att det är dystra tider som väntar framöver när de ska spara in fem miljoner kronor för att lösa kommunens underskott på totalt 25 miljoner kronor.

– Det kommer säkert mer som kommer att kännas jobbigt, säger Eriksson.

Storsatsade på hus för ensamkommande

När Samhällsnytt tittar närmare på Mullsjös engagemang för migranter under de senaste åren stöter vi på ett anmärkningsvärt inlägg i kommunens Facebookgrupp.

Enligt Christian Futhark Wall har kommunen lagt flera miljoner kronor på att köpa och renovera hus åt så kallade ensamkommande migranter.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter