I Lomma ser socialnämnden ut att gå back med 3,7 miljoner kronor för 2018. En av de bidragande orsakerna är att man – hittills i år – lagt 400 000 kronor på hotellnätter till nyanlända migranter man tvingats ta emot i enlighet med bosättningslagen som trädde i kraft 2016.

2017 lyckades man hitta bostäder åt samtliga de 98 migranter som anvisades till kommunen. I år har det dock gått desto trögare.

Då det i Lomma inte finns något kommunalt bostadsbolag fick man istället gå ut med förfrågningar till allmänheten och har sedan hyrt lediga rum eller lägenheter.

Redan innan det tog stopp i maj för även denna väg hade man placerat migrantfamiljer med barn på hotell eller vandrarhem och framåt våren och sommaren började kostnaderna skena.

Då prognosen för 2018 kom i fjol satte man in ett sparpaket som bland annat innebar restriktiv vikarietillsättning inom individ- och familjeomsorgen samt neddragningar av tjänster och sysselsättningsgrad när det finns möjlighet. För att minska hotellkostnaderna tillsattes en boendekoordinator.

Ytterligare en ambition var att nyanlända ska börja jobba så snabbt som möjligt för att minska behovet av socialbidrag.