I september förra året publicerade statstelevisionen ett reportage om 18-årige Hamed Diakite som ska ha utsatts för ett rasistiskt och grundlöst vaktingripande på ett pendeltåg. Diakite som har invandrat från Elfenbenskusten berättade för statstelevisionen att han tror vakterna gav sig på honom för hur han ser ut. Men enligt polisutredningen har Diakite rest med skolbiljett och vägrade uppvisa legitimation i samband med biljettkontroll. Samnytt kan visa ett videoklipp från händelsen.

Det var den 14 september som SL tillsammans med ordningsvakter genomförde biljettkontroller på ett pendeltåg i södra Stockholm. Men när kontrollanterna kom fram till Hamed Diakite, 18, ville han inte samarbeta och visa legitimation utan ifrågasatte istället varför inte andra kontrollerades.

Hamed är medborgare i Elfenbenskusten och folkbokfördes i Sverige 2014-11-24. Han erhöll svenskt medborgarskap 2017-12-21. Ordningsvakterna krävde att Hamed skulle kliva av tåget vilket han motsatte sig – samtidigt som händelsen filmades av en annan invandrare och sedan lades ut på sociala medier kort efter.

Hamed: Du ska förlora ditt jobb.
Kvinna som filmar: Han inte göra någonting. Han bara frågar varför ni inte frågar andra människor. Släppa!
Hamed: Wallah, jag har inte gjort någonting. Det räcker. Jag bidrar till samhället.


Lyftes fram som rasism

Statstelevisionen rapporterade att Hamed Diakite handfängslades och låstes in på en toalett – ”trots att han hade giltig biljett”.

Hamed medverkade i inslaget och talade nedstämt om att han tror att vakterna agerade på det här sättet eftersom att de är rasister. Vidare framgick det att Hamed är engagerad i Black Lives Matter.

Hamed polisanmälde ordningsvakterna för misshandel och tjänstefel.

Polisförhör: ”Jag glömde leg – visste inte”

Men Hameds anmälan lades ned. Händelsen utreddes istället som våldsamt motstånd och Samnytt kan berätta mer om vad som orsakade vaktingripandet. Erik Olsson, åklagare vid Södertörns åklagarkammare, skriver i stämningsansökan att det genomfördes en biljettkontroll och att Hamed inte ville medverka. När ordningsvakterna avvisade honom vägrade han även att lämna tåget.

I statstelevisionens inslag framförs det att Hamed hade giltig biljett och inte kunde förstå vaktingripandet som sannolikt berodde på rasism. Men i polisförhör säger Hamed att han aldrig visat legitimation i biljettkontrollen för att kunna styrka att fick resa till reducerat pris. Detta försvarar Hamed med att han ”glömde” och ”inte riktigt förstod”.

Ordningsvaktena vittnar om Hameds uppförande i tåget. En av ordningsvakterna skriver att Hamed ifrågasatte allt under kontrollen och blev utåtagerande mot personalen. Vakterna tog beslut om att avlägsna honom från tåget.

Ordningsvakt två berättar i polisförhör att Hamed gjorde kraftigt motstånd och försökte slita sig loss men även greppa tag i handtag vid sittplatserna för att inte följa med ut ur tåget.

Den 6 december 2022 åtalades Hamed i Södertörns tingsrätt misstänkt för våldsamt motstånd. Statstelevisionen släpper inte sitt drev mot ansvariga utan publicerar istället en ny artikel den 23 januari 2023 med rubriken, ”Hamed brottades ned av vakter – åtalas själv för våldsamt motstånd”.

Rättegången hålls den 7 februari.

”Vi kommer ta över Sverige snart inshAllah”

Hamed Diakite har gjort sig känd på sociala medier där han delar med sig av olika budskap. År 2020 uppmärksammade Samnytt att Hamed propagerade om ett maktövertagande i Sverige till sina då över 14 000 följare.

– Det kommer vara som eld som aldrig kan släcka – vänta bara inshAllah vi kommer ta över Sverige snart asså vänta inshAllah. Må Allah bevara oss, må alla skydda oss, sa Diakite till sina följare.

LÄS ÄVEN: Muslimsk profil talar om maktövertagande i Sverige: ”Snart vänta bara inshAllah”