Norrtälje kommun i norra Storstockholm har uppmärksammats för att lyfta fram profeten Muhammeds födelsedag i samhällsinformation om social distansering på grund av coronapandemin, något som väckt stark kritik i sociala medier. Samhällsnytt kan avslöja att ansvarig chef är uttalat SD-fientlig och stödjer rörelsen “Refugees Welcome”. När vi ringer honom vill han inte ta ansvar för beslutet, utan hänvisar till andra och hävdar att det rör sig om ett “misstag”

Det var i helgen som en bild började cirkulera i sociala medier från Norrtälje kommuns stora ljusreklamskylt längs motorvägen E18. På skylten uppmanas invånare och besökare att hålla avstånd under All helgons dag. Men även för shiamuslimer som firar profeten Muhammeds födelsedag den tredje november.

LÄS ÄVEN: Gävles nya ”affischflicka” har kopplingar till radikal moské

Kommunen använder det slangbetonade uttrycket “allhelgona” för den kristna högtiden som firats i Sverige sedan medeltiden men är noga med att skriva ut den för muslimerna heliga personen med versala begynnelsebokstäver för både namn och titel, “Profeten Muhammed”.

Det är oklart hur många shiamuslimer som bor i kommunen men enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) över utrikes födda i kommunen ser målgruppen ut att vara ytterst liten.

Samtidigt har den anglosaxiska traditionen Halloween slagit igenom stort i Sverige på senare tid men nämns trots det inte överhuvudtaget i kommunens information om social distansering.

Kommunen till kritiker: “Du har trist ton och otrevligt ordval”

I samband med att kommunen publicerade informationen väcktes ilskna reaktioner i sociala medier. På Facebook klagar invånare i lokala Facebookgrupper men även på kommunens sida. En person skriver, “vem i helvete tyckte att det var en bra idé”.

Lars Lindberger är presschef och styr en stor del av kommunikationsavdelningens arbete. Med hjälp av Norrtälje kommuns Facebookkonto anklagar han kritikerna för “trist ton” och “otrevligt ordval”. Sedan fritar han sig från ansvar genom att kalla beslutet ett “misstag”.


SD-fientlig och asylaktivistisk kommunikationschef

När Samhällsnytt nätgranskar Lars Lindberger ser vi att han hyser fientliga känslor mot Sverigedemokraternas närvaro i svensk politik. Vidare gillar han den asylaktivistiska rörelsen “Refugees Welcome Sverige” som strävar efter öppna gränser och fri invandring.

Lindberger: “Ett misstag i vårt arbete”

Samhällsnytt ringde upp Lindberger för att höra hur det kommer sig att kommunen har publicerat samhällsinformation där man lyfter fram profeten Muhammed. Han vill dock inte kännas vid något ansvar för initiativet utan menar istället att andra gjort ett misstag.

Vem är det som har bestämt vad som står på skylten?

– Det här har ju inte kollats och godkänts på det sättet som vi ska göra på kommunikationsavdelningen. Så det har kommit ut av misstag. Det var inte riktigt så som det var tänkt från början.

Det var alltså kommunikationsavdelningen som tog beslutet utan att förankra det?

– Det beslutet tar kommunikationsavdelningen i vanliga fall. Men i alla typer av budskap vi har så finns det en gång där vi tittar igenom att vi har rätt budskap i rätt kanal och att vi får ut det budskap vi vill ha. Att vi får den effekt vi vill ha. Den kedjan fungerade inte riktigt som det var tänkt.

Varför var det viktigt att ha budskapet om profeten Muhammed på skylten?

– Det tror jag inte att vi kan säga något om i dagsläget. Det är mer att vi inte följde inte riktigt rutinerna. Det fungerade inte riktigt och ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig.

Kommunikationsavdelningen har alltså ingen förklaring till varför man har valt att skriva om profeten Muhammed?

– Vi har en ganska tydlig kommunikationsplanering om hur vi ska jobba för att minska smittspridningen, få ut budskapet och hur vi ska göra. Där nämns det ingenting om specifika högtider. Så det här var ett misstag i vårt arbete och det är jättebra. Då får vi återigen anledning att faktiskt förtydliga våra rutiner för hur vi ska kolla på rätt sätt.

När man skapar en reklamkampanj tittar man även på målgrupper. Hur ser er målgrupp ut för profeten Muhammed i Norrtälje?

– Ja men och det där kan jag inte riktigt gå in på utan det jag kan säga är att vi har inte riktigt följt de riktlinjer vi gör när vi ska titta på vilket budskap vi tar ut och vilken effekt vi vill ha av budskapet.

– Det blev kanske ett par tre tankar samtidigt som bakades ihop sen så följde vi inte riktigt de riktlinjerna som vi har innan vi publicerar saker. Då blev det så här ett fel kan man väl kalla det till och med.

Du hänvisar flera gånger till riktlinjer. Vilka sådana stred det här mot i sådant fall?

– Inte att det strider mot någonting men det står ingenting i kommunikationsplanen att vi ska lyfta olika högtider på olika sätt. Det här var inget som var planerat.

Lindberger berättar att skylten togs bort på söndagskvällen efter klagomål från kommunledningen.

SD: “Högst osmakligt”

Vi har även talat med Dennis Ekström som är ordförande i Sverigedemokraternas lokalavdelning i kommunen. Ekström uppger sig ha blivit chockad när han såg skylten och trodde att den var hackad eftersom det tidigare inträffat.

– Min första tanke var att nu har den blivit kapad igen. Jag kunde inte tänka mig annat. Det här är en kommunikationsskylt som står på vägen till Norrtälje där det ska stå kommunal information, evenemang eller som nu om corona. Det är högst osmakligt.

Ekström säger att kommunikationsavdelningen har tyckt att det var relevant att blanda in profeten Muhammed i information rörande COVID-19. Han berättar även att man inte har fått någon närmare förklaring från kommunikationsledningen om hur detta gick till.

Liberalerna försvarar skylten: “SD överreagerar”

Nicklas Salmin (L) är ordförande i val- och demokratinämnden och han kommenterar reklamskylten med att det inte är något konstigt utan att Sverigedemokraterna som överreagerar.

Salmin hånar SD:s kritik med att de “går upp i falsett” och ifrågasätter att det skulle vara ett övertramp att nämna profeten Muhammed i kommunens coronainformation.

LÄS ÄVEN: SD-hatande kommunikationschef bakom Gävles ”affischflicka”

authorimage