På Sandarnas vård- och omsorgsboende i Göteborg plågas 101-åriga Mary av solen som värmer upp hennes rum till nästan 30 grader under sommaren. Den outhärdliga värmen beror på att Göteborgs stad har som policy att inte installera så kallad komfortkyla i vårdboenden.

Det var i februari som Mary Trygg flyttade in på det nybyggda boendet där solen lyser rakt på de stora fönstren.

– Det är förfärligt här i värmen, säger Mary Trygg till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Äldreboende drar in mat till 96-åring: ”Vi har varit för generösa”

– Den som har ritat detta har inte tagit hänsyn till hur de äldre vill ha det.

Utöver att temperaturen kan stiga till 30 grader när det är som värst är också luften kvav i både rummen och de gemensamma utrymmena.

Hälsorisk

Enligt Linda Norlin, tillförordnad avdelningschef för vård- och omsorgsboende i Göteborg, har alla boenden i kommunen en tydlig rutin som skickas ut när utetemperaturen når över 26 grader. Denna går ut på att dra ner persiennerna och sätta fram portabla fläktar och luftkylare.

På Folkhälsomyndigheten säger utredare Elin Andersson att en innetemperatur över 26 grader ökar risken för hälsoproblem och kan vara dödligt samt att äldre personer med nedsatt hälsa är extra känsliga.

Klimatmål

För att nå klimatmålen har Göteborgs stad som policy att inte installera så kallad komfortkyla i kontor, vårdboenden eller skolor.

– Då blir det svårt att hålla nere temperaturen, när det blir de här topparna i vädret, konstaterar Rikard Larsson, regionchef på Hemsö fastighets AB som byggde fastigheten på uppdrag av Göteborgs stad.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

Kylanläggningar beskrivs även som en kostnadsfråga vilket kan höja hyrorna.

– Jag får väl dö här, så fort som möjligt. Jag hoppas att jag dör så att jag slipper detta, säger Mary.