migranter stockholm centralstationen

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Kommun säger nej till anmälningsplikt av illegala invandrare

Publicerad 8/25/2023
Annons

För några dagar sen var det Malmö som gjorde klart att man kommer vägra följa en eventuell anmälningsplikt av illegala invandrare och nu följer Uppsala efter.

På onsdagens sammanträde beslutade Uppsala kommuns kommunstyrelse att skicka en skrivelse till regeringen i vilken man uppmanar till att inte gå vidare med förslaget om en anmälningsplikt för ”papperslösa” som omfattar anställda i den kommunala välfärden.

LÄS ÄVEN: Malmös styre vägrar följa anmälningsplikt av illegala invandrare

– Personal inom kommunal sektor ska inte tvingas ha anmälningsplikt för personer som kan misstänkas vistas i Sverige utan tillstånd. En angiverilag riskerar att försvåra deras kärnuppdraget hos kommunanställda vars arbete bygger på tillitsskapande och förtroendefulla relationer. Människor måste våga söka vård, låta sina barn gå i skolan och ta stöd av socialtjänsten, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Kommunstyrelsen menar att professioner vars arbete bygger på tillitsskapande och förtroendefulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkesetiska regler.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inga undantag från anmälningsplikt av illegala invandrare

– Lärare, bibliotekarier, socialsekreterare och alla andra välfärdsarbetare ska inte tvingas anmäla människor i behov av stöd och hjälp. Bristen på tillit och förtroende som förslaget skulle medföra kommer äventyra människors rättigheter och hälsa. Dessutom kommer det innebära en försämrad arbetsmiljö för personal inom kommunen som förväntas ange sina egna patienter, brukare och kunder, säger Tobias Smedberg (V), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons