brandstation-storuman

Bild: Faksimil Lokaltidningen.

Inrikes

Kommun sålde brandstationen av misstag – kan kosta skattebetalarna 10 miljoner att få tillbaka

Publicerad 11/16/2018
Annons

Ibland går det lite för fort när man ska sälja ut kommunal egendom. I Storumans kommun råkade Alliansen av misstag sälja brandstationen när man skulle avyttra industrifastigheter till ett privat företag. Nu tvingas man stämma köparen för att få tillbaka sitt brandförsvar.

Köparen, JLO fastigheter AB i Umeå, anser att köpeavtalet ska gälla men har erbjudit sig att sälja tillbaka brandstationen för 10 miljoner kronor. Priset anses saftigt i beaktande av att företaget betalade 4,2 miljoner för hela affären för fyra år sedan där även andra fastigheter ingick.

Kommunen hävdar å sin sida att brandstationen aldrig ingått i affären och vill att företaget bara lämnar tillbaka den. Vem som har rätt ska nu avgöras i domstol. En lämnat in en ansökan om stämning hos Lycksele tingsrätt, det berättar kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) för Lokaltidningen.

Mörtsell förklarar att misstaget berodde på en fastighetsreglering där tidigare separata fastigheter slagits ihop på en och samma lagfart, och det var denna som kommunen sedan överlät på företaget vid affären. Misstaget har varit känt en längre tid men nu har missämja uppstått kring hur det ska lösas, varför det får ske på juridisk väg.

Sedan fastighetsaffären gjordes upp har JLO fastigheter AB sålts till ett annat bolag, Cloudberry Estates Sverige AB. Ägaren till det företaget, Lennart Olofsson, tycker inte att han behöver rätta sig efter några gamla informella överenskommelser med JLO:s gamla ägare.

Olofsson menar att det framstår som obegripligt att kommunen inte skulle ha vetat vad man har sålt. Om kommunen velat rätta till ett eventuellt misstag borde de gjort det direkt då det upptäcktes, menar Olofsson.

Det har man inte gjort och då kan man inte komma nu flera år senare och ställa krav, anser den nye ägaren som hänvisar till att hans bolag köpt JLO till ett pris som satts utifrån att brandstationens fastighet ingick. Eftersom Cloudberry betalat för fastigheten och har alla erforderliga dokument menar man att Alliansen i Storumans kommun inte har torrt på fötterna att kräva tillbaka byggnaden.

Det håller man inte med om på kommunen, där man tvärtom anser att både JLO och Cloudberry borde ha insett att kommunens brandstation inte skulle ingå i fastighetsaffären. Man kräver därför i stämningsansökan att byggnaden ska återbördas med hänvisning till vad som på juridiskt språk kallas ”bättre rätt”. I andra hand begär man att Cloudberry ska betala 4 miljoner ytterligare plus ränta och får då behålla byggnaden.

I stämningsansökan hävdar kommunen via det helägda bolaget, Industri och logistikcentrum i Storuman AB, att köparen borde ha insett att fastigheten som kommunen använder som kommunförråd och brandstation inte skulle ingå i köpet.

Lennart Olofsson på Cloudberry skakar på huvudet åt kommunens krav.

– Man kräver en massa pengar av mig för en fastighet som jag redan betalat. Det är helt obegripligt.

Det framgår inte av Lokaltidningens rapportering vad Storumans invånare anser om kommunen schabbel som eventuellt kan kosta dem mångmiljonbelopp.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons