Kommun sätter rekord – spenderar 25 miljoner på konst
Faksimil SVT

I fjol satte Uppsala kommun rekord i antalet nya offentliga konstverk. Skattebetalarnas nota på 25 miljoner är en av landets högsta.

2021 uppfördes 24 stycken nya verk vilket gör Uppsala till den kommun som under fjolåret satsade mest på offentlig konst.

– Det är ju fantastiskt, ett genomslag för konsten i Uppsala, säger Anna Ehn, chef för offentlig konst i Uppsala kommun, till statstelevisionen.

Många av konstverken uppfördes i samband med att stadshuset och Studenternas IP stod klar, men även ytterstaden har fått nya tillskott.

Notan på drygt 25 miljoner kronor kommer från enprocentsregeln, en ekonomisk modell som kommuner och regioner kan använda sig av där en procent av en investering ska gå till konstnärlig gestaltning.

Jämställdhet

I konsten ser man också ett jämställdhetsarbete då det för 20 år sedan inte fanns någon offentlig konst i centrala Uppsala skapat av kvinnor. Numera ligger kvinnor bakom 45 procent av kommunens konst.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!