mushus
Inrikes

Kommun spenderar 100 000 kronor på hus för möss

Publicerad 9/2/2020
Annons

På tisdagen fanns det tredje och sista miniatyrhuset för möss på plats i Lund. Kostnaden som skattebetalarna påtvingats i och med projektet ligger på 99 000 kronor. ”Absolut” värt pengarna, säger kommunens kulturchef.

Bakom projektet står Anonymouse, vilka beskrivs som ett anonymt konstkollektiv från Malmö. Fram tills nu har det dock inte varit känt att Lunds kommun stått för kostnaden.

Anledningen till att kommunen valde att ställa upp med pengarna ska ha varit pandemin och att man ville skapa ett annorlunda sätt att erbjuda lundaborna kulturupplevelser.

Enligt kommunens kulturchef Annika Eklund var man ute efter något som kunde skapa debatt.

– Det utbud som vi brukar kunna erbjuda lundaborna med kulturupplevelser som musik, dans och teaterföreställningar gick ju inte. Då diskuterade vi att vi måste ändå göra någonting, och det skulle vara något som passa äldre, barn, något man kunde ha som mål på sin promenad eller cykeltur och något man kunde prata om och dela med sig av i sociala medier, säger hon till SVT Nyheter.

Värt pengarna

Man beställde tre hus till en kostnad av 99 000 kronor. Skälet till att man inte tidigare berättat att det är kommunen som finansierar projektet är enligt Eklund ”sättet man arbetar” och att ”det är en typ av laddning kring det”.

Samtidigt tycker hon att mushusen ”absolut” varit värt pengarna då de påstås ha genererat ”en jättestor uppmärksamhet och varit väldigt uppskattat”.

Sedan tidigare har konstkollektivet placerat ut sina mushus även i bland annat Stockholm och Malmö.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons