Uppsala kommun

T.v. Genrebild. T.h. Stefan Berg. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kommun vägrade berätta om smittuppgifter: ”Skulle öka oron hos invånarna”

Publicerad 6/19/2020
Annons

Uppsala vägrade lämna ut information rörande vilka äldreboenden som drabbats av coronasmittan COVID-19. Kommunen försvarade censuren med att ”det skulle öka oron hos invånarna”.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat att att lokalmedia i Södermanland blockerats från att ta del av uppgifter om antalet smittade inom äldreomsorgen. När en kommunchef konfronterades skakade hon av sig ansvaret och hänvisade till att en sådan samman sammanställning ”kräver ett omfattande arbete”.

LÄS ÄVEN: Flera kommuner censurerar smittuppgifter på äldreboenden

Den här veckan har Uppsala stad följt efter det sörmländska exemplet och dolt uppgifterna – detta trots att flera andra kommuner i Uppland lämnar ut informationen.

Kommunen: ”Vi har en tillräckligt stor oro”

Stefan Berg är kommunikationsansvarig och han berättar att man censurerade uppgifterna för allmänheten eftersom det annars skulle skapa oro hos invånarna och en negativ uppmärksamhet.

– Vi har en tillräckligt stor oro i samhället i dagsläget. Att öka på den ytterligare gynnar inte våra möjligheter att hantera den pandemi vi är inne i, säger Berg till P4 Uppland.

Kommunen backar

Efter medieuppmärksamheten backar Uppsala kommun plötsligt och meddelar att de kommer att lämna ut smittuppgifterna från äldreboenden så att media ska kunna granska.

LÄS ÄVEN: S-kommun förbjuder anställda att prata om corona

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons