En enhetschef på socialförvaltningen i SD-styrda Hörby kommun har hamnat i blåsväder efter att ha slagit fast att SD-väljare kan liknas vid både neandertalare och nazister. Efter uppmärksamheten har chefen pudlat och påstår sig nu ”ångra” sitt ”klumpiga” inlägg. Men Samhällsnytt kan samtidigt visa att Sahlström gillar SD-fientliga och asylaktivistiska konton i sociala medier.

På måndagen uppmärksammade medborgarjournalisten Katerina Janouch hur 60-åriga författarinnan Cecilia Sahlström som är bosatt i Lund och tillförordnad chef för individ- och familjeomsorgen i Hörby kommun sprider hat mot väljare som röstar på Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: SD-hatande kommunikationschef bakom Gävles ”affischflicka”

Sahlström kommenterade en bild som Liberalernas kansliassistent Heidi Brandtner hade publicerat på Facebook. Bilden visar döskallar som bland annat normaliserar den muslimska terrorsekten Islamiska staten samtidigt som den framställer Sverigedemokrater som neandertalare.

”SD-väljare är jämförbara med nazister”

Sahlström, som tidigare har arbetat som polisinspektör och kommissarie i Skåne och vid sidan om sin chefstjänst i kommunen även föreläser om mångfald och integration, höll med om bildens budskap ”helt och hållet”.

Detta med motiveringen att SD-väljare påstås sakna all förmåga till analys och att de som röstar på partiet har total brist på självinsikt, saknar utblick och förmåga att särskilja tyckande och kännande från kunskap.

Sahlström menar vidare att SD-väljare är antidemokrater och jämföra bara med nazister som ”nyttjar yttrandefriheten till att kränka andra”.

Sahlströms borttagna inlägg. Foto: Faksimil Twitter

Invånare oroliga för partisk behandling

Efter att inlägget uppmärksammats har kommunen mottagit klagomål. En person skriver att det är oacceptabelt att invånare i kommunen ens ska behöva tanken att riskera att bli partiskt behandlad till följd av att kommunen har en chef som uttrycker sådana här åsikter om människor tillhörande SD.

Johan Ohlin är kommunfullmäktiges ordförande och även ordförande i Sverigedemokraternas lokalavdelning i Hörby. Han menar att det har uppstått en förtroendekris och kräver att kommunen agerar. En internutredning har inletts men Sahlström är fortfarande kvar i tjänst.

Sahlström pudlar: ”Klumpigt inlägg”

Det var först efter medieuppmärksamheten som Sahlström valde att ta bort inlägget från Facebook. Hon påstår sig nu ångra inlägget som var ”klumpigt”, och framför att hon har bett om ursäkt till dem som har kontaktat henne.

– Det var cyniskt och otrevligt av mig att skriva att sverigedemokrater är neandertalare, säger Sahlström till Skånska Dagbladet.

SD-fientlig enhetschef

Samtidigt som Sahlström ber om ursäkt för uttalandena visar en nätgranskning att enhetschefen gillar SD-fientliga och asylaktivistiska konton i sociala medier.

Skärmdump från Sahlströms Facebook.
Skärmdump från Sahlströms Facebook.

LÄS ÄVEN: Efter Samnytt-granskning: SD-hatisk kommunikationschef får sparken