Moderata kommunalrådet Hans Forsberg i Kunssbacka ertappades med och fälldes för sexköp. Han fick lämna sina politiska uppdrag som kommunstyrelsens ordförande men går inte lottlös ur turbulensen. Detta efter att kommunstyrelsen beslutat att han ska få sex miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i så kallad politikerpension. Forsberg kan nu vara ledig med full lön fram till sin ordinarie pension om nio år.

Röster höjdes om att det guldkantade avtalet med Forsberg inte skulle anses giltigt under rådande omständigheter. Men man har inte vågat riskera att Forsberg tog det till domstol om man sa nej. Detta med hänvisning att det skulle kosta kommunen pengar i advokatarvoden om man förlorade.

Konkret innebär det att Forsberg kan kvittera ut en lön på 58 000 kronor i månaden i nio år framöver, till den dagen han fyller 65 år och går i ålderspension.

Sexköpsskandalen slog ned som en bomb i kommunen i slutet av maj när Forsbergs olagliga aktiviteter uppdagades i samband med att han ertappades på en lägenhetsbordell. De har sedan dess varit föremål för många upprörda känslor lokalt. Oppositionsrådet Eva Borg (S) säger i en kommentar till SVT hon trots en lång politisk karriär aldrig varit med om en liknande politisk turbulens i kommunen.

Kommunstyrelsens beslut att bevilja Forsberg full politikerpension var inte enhälligt. Bland de som röstade nej fanns Forsbergs partikollega, moderaten Kalle Påsse Sundvall. Även KD och MP röstade nej medan SD valde att avstå från att rösta.

På riksnivå har Socialdemokraterna propagerat för att sexköpare ska dömas till obligatoriskt fängelse och fråntas vårdnaden av sina barn. Socialdemokratiska oppositionsrådet Eva Borg hör dock till dem som röstade för att belöna Forsberg med en fallskärm på sex miljoner kronor.