En granskning visar att flera av landets kommuner betalar ut försörjningsstöd till så kallade svarthyror där lägenheter hyrs ut olovligen i andra hand. Kommuner gör tolkningen att det skulle inkräkta på den personliga integriteten att kontrollera huruvida en andrahandsuthyrare har rätt att hyra ut.
LÄS ÄVEN: Granskning avslöjar bidragsfusk för miljoner i Malmö
Det är tidningen Hem&Hyra som uppger att de har granskat 48 av 52 kommuner i Mellansverige. Trots att det i oktober förra året infördes en ny lagstiftning med hårdare regler för andrahandsuthyrning med bland annat vräkning och fängelse som påföljd visar granskningen att endast ett tiotal kommuner kräver bevis på att hyreskontraktet är godkänt innan bidraget betalas ut.
Tidningen har även varit i kontakt med en person som erhållit pengar från socialtjänsten utan att några krav ställdes på att kontrollera kontraktet. Det enda som behövdes för att få ta del av bidraget var att hitta en bostad. Senare gjorde bostadsbolaget ifråga upptäckten och agerade då mot vad som var en svarthyra finansierad med skattebetalarnas pengar.
Blundar för svartkontrakt
Rickard Sahlkvist arbetar mot svartuthyrningar hos Örebrobostäder och har de senaste fem åren påträffat omkring 600 otillåtna uthyrningar bara i det bostadsbestånd han ansvarar för. Enligt Sahlkvist indikerar siffran att kommuner löper stor risk att betala ut skattepengar till olagliga kontrakt. Vidare menar han att kommunerna troligen medvetet blundar för problematiken eftersom det råder stor bostadsbrist och när en klient ordnar boende på egen hand – lagligt eller inte – så underlättar det för socialkontoret.
– Det betyder sannolikt att skattepengar används till svartuthyrning, säger Sahlkvist.
Kontroller inkräktar på personlig integritet
Granskningen visar att kommuner inte har rätt att kräva att få se ett tillstånd från uthyraren eller ens kontakta personen. Flera kommuner gör nämligen tolkningen att det skulle inkräkta på den personliga integriteten. Carin Westermark är chef över försörjningsstöd i Örebro kommun och hon slår ifrån sig ansvar.
– Jag vet att hyresvärdarna vill att vi ska kräva att andrahandskontrakt är godkända, men det är inte vår uppgift att trygga bostadsbolagen utan vi har sekretess att ta hänsyn till, säger Westermark.
LÄS ÄVEN: Utlänningar förskingrar miljoner med falska uppgifter – försvinner spårlöst
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.