Enligt en stor genomgång som SR Ekot har gjort visar att de uppmärksammade politikerna i Norrtälje är långt ifrån ensamma om att rejält höja sina egna löner. I flera kommuner i landet har man gett sig själva rejält påökt i politikerarvoden.

I kommuner som Grästorp, Bromölla, Åstorp, Upplands-Bro och Arboga får kommunstyrelsens ordförande drygt 7 000 kronor mer i månaden från årsskiftet. Den höjningen är betydligt större än en vanlig årlig höjning, rapporterar Sveriges Radio.

Kommunstyrelsens ordförande i Grästorp, Kent Larsson (M), får i dagsläget 90 procent av en riksdagsledamots lön i arvode. Men från och med årsskiftet får han 100 procent av en riksdagsledamots lön. Det innebär 71 500 kronor i månaden utifrån nuvarande belopp och en arvodesökning med över 7 000 kronor per månad.

LÄS ÄVEN: M-pampen i valet: ”Kom ihåg vems pengar politiker spenderar” – chockhöjde sedan lönen

Ordförande får 81% mer

– Om man redan ligger högre eller på samma nivå och sedan lyfter upp arvodena så pass mycket i ett läge där kommunerna kanske måste vidta rätt så tuffa sparåtgärder, då är det inte bra för medborgarnas förståelse för besparingar om politikerna beviljar sig själva alltför höga arvodeshöjningar, säger statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet till SR.

I Nacka får fritidsnämndens ordförande en arvodesökning med chockhöga 81,2%. Kulturnämndens samt de största kommunala bolagens ordföranden får också en rejäl löneökning med 34,1%, rapporterar Mitt i.

Gävle kommun höjer också sin arvodesbudget – från totalt 7 till 12,5 miljoner om året.

LÄS ÄVEN: SD Norrtälje rentvår sig efter lönekuppen – men har inga bevis