Flera kommuner slår larm om att elbristen regeringen sett till att skapa genom att lägga ned kärnkraftsreaktorer gör så att de går miste om nya företagsetableringar.

Enligt en kartläggning som Sveriges Radio gjort handlar det om minst 24 kommuner. Fem av dessa uppger att det rör sig om företag som batterifabriker eller datahallar med ett stort elbehov.

LÄS ÄVEN: Elbrist har kostat kommun tusentals jobb

I många fall handlar det om mindre företag eller tillverkningsindustrier. Kartläggningen visar också att problemet finns över hela landet.

4 500 arbetstillfällen

En av de drabbade kommunerna är Kungsör där man gått miste om flera företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet.

– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Vi kan inte tillhandahålla den mängden el som fanns med i förfrågan, säger Ida-Maria Rydberg, näringslivschef i Kungsörs kommun, till statsradion.

LÄS ÄVEN: Elbrist skapar arbetslöshet – kommun missar 2000 jobb

Förfrågan skickades till flera kommuner varav endast ett fåtal haft möjlighet att säga ja.

– 2018 fick vi frågan om ett datacenter och 2021 om en fiskodling men det gick inte på grund av låg kapacitet. Totalt handlar det om 40 nya jobb som inte blev av. Om inte vi också kan växa när vi har möjlighet på grund av att vi inte får el så är det förödande, säger näringslivsstrategen Bo Häggroth.