Den flera decennier gamla konflikten mellan Indien och Pakistan kring Kashmir har blossat upp igen sedan det pakistanska flygvapnet skjutit ned två indiska stridsplan över området och tillfångatagit en indisk pilot. Från indisk sida har man bekräftat att ett plan skjutits ned och att man som svar skjutit ned ett pakistanskt stridsplan.

Konflikten mellan de två kärnvapenmakterna har pågått sedan sent 1940-tal och tre krig har utkämpats över Kashmir, ett område båda länderna hävdar full rätt till. Konfrontationen kom en dag efter att Indien utfört luftangrepp på pakistanskt territorium för första gången sedan 1971.

Pakistans premiärminister Imran Khan säger att ingen sida har råd med ”felberäkningar” och att en ytterligare eskalering skulle ligga bortom hans och den indiska premiärministern Narendra Modis kontroll. Samtidigt ska Modi ha gett den indiska militären ”fria händer” att hantera konflikten.

Indien kallar tillfångatagandet av den indiska piloten en ”vulgär uppvisning” och en ”oprovocerad aggressiv handling” som ”bryter mot alla normer av internationell humanitär lag”.

Självmordsbombning
I februari genomfördes en självmordsbombning i Kashmir som dödade 40 indiska soldater – en attack som Indien beskyller terrorgruppen Jaish-e-Mohammed för. Man beskyller även Pakistan för att ha haft en direkt inblandning i attacken, vilken sedermera ledde till att återuppväcka den gamla konflikten och flyganfallen.

Enligt Indiens utrikesminister Sushma Swaraj var inte de indiska flyganfallen en militär operation utan en förebyggande attack mot terrorgruppen och för att Pakistan konsekvent vägrar att agera mot terrorgrupper på sitt territorium.