balalajka
Inrikes

Konsert för Ukraina stoppas – ryskt instrument skulle användas

Publicerad 4/12/2022
Annons

I helgen stoppades en planerad stödkonsert för Ukraina med en folkmusikgrupp då ett av instrumenten som skulle spelas på var en balalajka.

Det är gruppen Södra bergens balalaikor som fick ställa in sin konsert i Uppsala på söndagen, detta efter påtryckningar på arrangören Kulturoasen av personer som inte ville se balalajkor på scen under en stödkonsert för Ukraina.

LÄS ÄVEN: Ryska katter portas från internationella utställningar

På fredagen gick beskedet ut bland annat via Kulturoasens Facebooksida. Ingenting nämndes då om skälet till beslutet.

Det är tråkig att behöva meddela att vi är nödgade att ställa in konserten med Södra Bergens Balalikor på Kulturoasen nu på söndag. Omständigheterna är inget vi rår över och det är flera konserter på denna runda som fått ställas in.

Tyvärr är det kort varsel och tid och energi har runnit ut. Därför blir det ingen ersättningskonsert. Restaurang och café kommer att ha öppet som vanligt mellan 11-16. Ni är varmt välkomna och ses vi inte då så hoppas vi att vi ses 24 april då vi har fantastiska Ale Möller på besök.

Då balalajkan är ett instrument som brukar ses som en symbol för Ryssland och rysk kultur valde man att skjuta upp framträdandet i helgen.

– De som hörde av sig skrev att balalajkan är en symbol för Ryssland och att spela för Ukraina på en balalajka är ett helgerån. De jämför det med en svastika, ett hakkors, säger Jonas Nyberg, en av medlemmarna i orkestern, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Ryssland portas från internationell trädtävling

– Man kan ha sympati för att folk är upprörda och arga i det här läget. Men argumentationen blir lite konstig. Vi är ju inte ryssar utan råkar bara spela på ryska instrument, som vi gjort i alla år. Våra ukrainska musikervänner är också oförstående, säger Jonas Nyberg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons