En spelning för det schweiziska bandet Lauwarm i huvudstaden Bern avlöpte inte som planerat. Efter att en handfull personer i publiken beklagat sig inför arrangören om att bandets vita musiker har rastafrisyrer och spelar reggae och därmed ska anses ägna sig åt så kallad kulturell appropriering tvingades bandet avbryta konserten och lämna scenen.

De som klagade menade att Lauwarms vita musiker inte har upplevt kolonialism och därför varken har rätt att ha dreadlocks eller spela jamaicansk musik. Även svarta musiker i samma ålder är dock för unga för att ha levt under kolonialismen.

De klagande konsertbesökarna menade att de upplevt ett ”obehag” av att se de vita musiker på scenen. De hävdade samtidigt paradoxalt som ett argument för att kasta ut bandet för medlemmarnas hudfärgs skull att dessa aldrig upplevt rasism..

Arrangören på nyrasisternas sida

Arrangören Brasserie lorraine valde att ställa sig på de identitetspolitiska nyrasistenas sida och bad i ett uttalande publiken om ursäkt för att man släppt fram ett band med vita musiker på scenen. Att misstaget skett berodde på ”kunskapsluckor” hävdade man samtidigt som man ångerköpt sade att publiken borde ha blivit bättre ”skyddad” mot obehaglig vithet.

”Vi misslyckades med att hantera det tillräckligt i förväg och att skydda er”, skriver arrangören på sin Facebook-sida.

Lauwarms sångare Dominik Plumettaz tillbakavisar i en kommentar till schweizisk media alla anklagelser om kulturell appropriering men säger sig samtidigt vara medveten om att det finns en klick människor som inte kan hantera att musik från olika kulturer korsbefruktar varandra.

Sångaren konstaterar samtidigt att situationen tycks ha blivit värre. Detta eftersom det är första gången som bandet tvingas gå av en scen för sin hudfärgs skull.

Bandet får stöd av politiker

Bandet får också stöd från politiskt håll. Tom Berger är medordförande i Fria demokratiska partiet, FDP, i Bern. Han är starkt kritisk till det nyrasistiska apartheid-sätt på vilket Lauwarm tvingades ned från scenen. I en kommentar på Twitter skriver han:

”Nu ska vi vara ärliga. Om du känner dig ’obekväm’ för att vita människor gör reggaemusik, kanske det är DU som är problemet…?”