Den konservativa politiska kommentatorn och opinionsbildaren Candace Owens stämmer Facebook för ärekränkning. Hon gör det i protest mot hur hon och andra konservativa röster censureras på plattformen och pekas ut som desinformatörer av de aktörer som den sociala mediejätten anlitar som faktagranskare men som Owens och många andra menar ägnar sig åt vänsteraktivism och att tysta meningsmotståndare.

Owens menar att det är dessa så kallade faktagranskare själva behöver faktagranskas då de sysslar med helt andra saker än det uppdrag de formellt har – att flagga desinformation och faktafel. I stället ger man sig enligt kritikerna på konservativa röster på plattformen, begränsar deras räckvidd och deras möjligheter att få ekonomiska intäkter eller tystar dem helt och hållet. Detta samtidigt som vänsterliberala opinionsbildare tillåts använda plattformen på ett betydligt friare sätt.

LÄS ÄVEN: Här grillas Twitters vd om plattformens censur och partiska flaggningar

Owens kritiserar i ett inlägg på Twitter hur yttrandefriheten begränsas, hur konservativ opinionsbildning klassas som desinformation och hur forskare och läkare som inte rättar in sig i ledet om vad som får kommuniceras om Covid-19 stämplas som desinformatörer.

Det har nu gått så långt menar Owens att demokratin är hotad och därför har hon beslutat att dra Facebook inför domstol. Genom att de facto stämpla henne och andra konservativa röster som lögnare gör sig Facebook enligt Owens skyldiga till ärekränkning.

LÄS ÄVEN: Facebook och Twitter censurerar graverande avslöjande om Joe Biden

– Jag beslöt mig för att inte ge upp och sitta tyst. Faktagranskarna är vänsteraktivister som tystar dig om de inte gillar vad du säger. Det är dags att faktagranska faktagranskarna. Jag ska avslöja de där typerna och gå till botten med vad för slags relation de har med Facebook.

Owens har för ändamålet dragit igång en webbplats kallad ”Fact-Check Zuck” för gräsrotsfinansiering av sin juridiska kamp mot de sociala mediejättarna. I en programförklaring på sajten skriver hon:

LÄS ÄVEN: Twitter flaggar Trumps inlägg på löpande band

”Våra friheter tas ifrån oss. Makthavarna på big tech-företagen bestämmer vad amerikanerna får och inte får säga, dela, gilla och posta. Stöd våra juridiska aktioner när vi tar upp kampen mot Facebooks faktagranskare, konfronterar de som tränger undan det fria ordet, den fria tanken och den fria åsikten i vårt land.”

Flera jurister uppges redan ha knutits till initiativet för att biträda Owens i domstol. Facebook har så vitt Samhällsnytt erfar ännu inte kommenterat stämningen.

LÄS ÄVEN: Facebook förbjuder pro-Trump organisation från att annonsera