Den ideella organisationen PragerU, eller Prager University, producerar korta videoklipp på diverse politiska, ekonomiska och filosofiska ämnen utifrån en konservativ ståndpunkt. Liksom många andra konservativa organisationer och röster har även PragerU drabbats av Youtubes och moderbolaget Googles godtyckliga offensiv mot i princip samtliga som inte delar en vänsterliberal världsåskådning. Nu tar PragerU kampen för yttrandefriheten och stämmer Youtube.

Sedan en tid tillbaka bedriver de stora plattformarna något av en häxjakt på konservativa, där många fått sina konton antingen kraftigt begränsade på olika sätt eller blivit avstängda. Inte sällan hävdar man att dessa ägnat sig åt att sprida ”hate speech”, något som i många fall uppenbarligen och objektivt inte är sant.

I en video förklarar PragerU:s advokat Eric George hur man censurerats och vad som står på spel. Enligt George kan inte Youtube agera som både en publicist och öppet forum samtidigt, då man hävdar att man är det sistnämnda men börjat agera som man är det förstnämnda och förvägra plats åt åsikter man inte håller med om.

Censurerad presidentkandidat stämmer också
Den demokratiska presidentkandidaten Tulsi Gabbard har under debatterna hittills rönt stor uppmärksamhet. Hennes åsikter om bland annat mindre amerikansk intervention i andra länder för att avsätta diktatorer som inte sällan leder till en ännu värre situation, har gjort henne impopulär bland sociala medier-jättarna.

LÄS ÄVEN: Demokratisk presidentkandidat censureras av Google och Twitter inför valet

Både Twitter och Google censurerar och motarbetar Gabbard, och i det sistnämnda fallet förvägrade man även henne att köpa annonser vilket ledde till att hon stämmer Google.

Även i Sverige arbetar Youtube lika godtyckligt. Nyligen uppmärksammades då SwebbTV plötsligt fick sin kanal nedsläckt, för att sedan lika plötsligt återuppstå igen.

LÄS ÄVEN: Studio Samnytt: Kent Ekeroth i samtal med SwebbTV om censuren från IT-jättarna

Donald Trump
Censuren av konservativa har uppmärksammats av president Donald Trump som senast på måndagen reagerade på hur Google manipulerat röster till Hillary Clintons fördel i valet 2016.

LÄS ÄVEN: Professor: Google manipulerade upp till tio miljoner att rösta på Hillary Clinton

För några veckor sen tog president Donald Trump initiativ till ett möte i Vita huset dit ett flertal av de tystade profilerna bjudits in för att uppmärksamma censuren.