På söndagen hölls parlamentsval i Spanien. Det socialistiska partiet utropade sig till segrare men valet har ytterligare en vinnare – det konservativa och invandringskritiska partiet Vox som gör sitt första parlamentsval och når över tio procent.

Med över 90 procent av rösterna räkande hade det socialistiska partiet nått 28,7 procent, vilket innebär 123 mandat i det spanska parlamentet som håller 350 platser. Det är troligt att socialisterna söker sig till vänsterradikala Unidas Podemos och ytterligare något mittenparti för att nå majoritet. Det konservativa folkpartiet gör sitt sämsta val hittills. Partiet tappar från 137 mandat till 65 mandat.

Det konservativa partiet Vox, vars hjärtefråga är den nationella enigheten i landet, gör samtidigt ett succéval trots att man inte har haft många år på den politiska scenen. Partiet grundades för bara sex år sedan men har ändå lyckats göra två succéval på kort tid. I december förra året kammade partiet hem elva procent i Andalusiens regionalval. I söndagens parlamentsvalet når partiet 10,3 procent vilket motsvarar 24 mandat.

LÄS ÄVEN: Invandringskritiska Vox går fram i spanskt regionalval

I massmedia har partiledaren Santiago Abascal beskrivits som Spaniens Donald Trump. Vox har nämligen lovat att bygga en mur som är omöjlig att ta sig över för att skydda landet mot illegal invandring som ökat kraftigt båtvägen från Nordafrika sedan Italien nyligen stängde sina gränser. Enligt rapporter befinner sig över 54 000 afrikanska migranter i Marocko för att ta sig vidare till Spanien.

LÄS ÄVEN: Facebook massblockerar konservativa inför spanska valet