Det var klart och beskrevs som ett historiskt maktskifte då Köping skulle styras av SD, M, KD, L och ett lokalt parti den kommande mandatperioden. Men sedan svängde plötsligt Kristdemokraterna och gick över till S, C och V.

I slutet av september stod det nya styret, Nystart Köping, klart som skulle få bort Socialdemokraterna från makten i kommunen. Posten som kommunstyrelsens ordförande skulle gå till Sverigedemokraterna.

Skiftet innebar att Socialdemokraterna inte längre skulle sitta i majoriteten i kommunen för första gången i Köpings demokratiska historia.

LÄS ÄVEN: Stor manifestation för Samstyret i Sölvesborg

Bara några veckor senare sprack Nystart Köpings maktövertagande efter att Kristdemokraterna valde att hoppa av samarbetet. Enligt Lars Axel Nordell (KD), ett av de tre tilltänka kommunalråden i Köping, beror svängningen på ”grus i maskineriet” i förhandlingarna med övriga partier.

Det nya styret består av S, KD, C och V.

SD: Ett svek

Precis som med Moderaterna i Sölvesborg kallar Sverigedemokraterna i Köping den plötsliga svängningen för ett svek.

– Det är ett svek. Det är inte bara ett svek mot handslaget som vi tog utan även ett svek mot deras väljare, säger Maria Liljedahl, ordförande för Sverigedemokraterna, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Erixon om M:s samarbete med S i Sölvesborg: ”Ett oerhört svek”

Enligt Kristdemokraterna beror bytet på att beslut tagits bakom partiets rygg, vilket Sverigedemokraterna tillbakavisar.

– Nej, vi har inte tagit beslut bakom deras rygg. Allting har skett helt öppet i våra samtal, säger Maria Liljedahl.

Enligt Liljedahl har partierna varit oense om kommunalrådsposterna men inga beslut har tagits utan Kristdemokraterna.

Valet 2022 i Köpings kommun:

Faksimil SVT