Över 18 000 dollar fick köparen av Salvatore Garaus skulptur betala. I priset ingick ett äkthetsintyg.

Det var i förra månaden som 67-årige Salvatore Garau sålde sin skulptur ”Io Sono” (”Jag är”) till en oidentifierad köpare. Köpet gjordes via det italienska auktionshuset Art-Rite.

– Vakuumet är inget mer än en rymd fylld av energi, och även om vi tömmer det och ingenting finns kvar, har detta ”inget” en vikt enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip. Därför har det energi som är komprimerat och förvandlat till partiklar, det vill säga till oss, förklarar Garau.

67-åringen försäkrar att även om man inte kan se skulpturen existerar den och är gjord av luft och anda. Samtidigt påpekar han att det är ett verk som kräver att man aktiverar sin fantasi, en kraft han menar alla har, även de som inte tror sig ha den.

Kräver speciell atmosfär

Den ”immateriella” skulpturen påstås stå på, alternativt i, en fyrkant och ska passa sig bäst att visas i ett privat sammanhang utan artificiell belysning och klimatkontroll.

Garau försvarar sin osynliga konst med att hänvisa till det gudomliga och påpekar att människan format en Gud som vi inte sett.

”Io Sono” är inte Garaus första osynliga verk. I februari ställde han ut skulpturen “Buddha In Contemplation” i Milano och i veckan förärades New York med statyn “Afrodite Piange”.