Till 2025 ska Malmös nya så kallade antirasistiska monument stå klart. Enligt Malmö stad syftar det till att ”placera samtalet om antirasism i offentligheten”. 90 stycken konstnärer har anmält intresse för att skapa verket.

Idén kom 2019 från några Malmöbor som ville skapa en plats för invånare att samlas och byta erfarenheter om påstådd rasism och ”stötta sig mot varandra i mörka stunder”.

– Idén kom ur ett behov av att bearbeta det trauma som många Malmöbor upplevde efter att vi haft en rasistisk seriemördare som härjade i sju år, sa Manal Masri till statstelevisionen 2021 och syftade på Peter Mangs.

LÄS ÄVEN: Malmö stad marknadsför utställning med ’nya svenska flaggor’

Masri var en av initiativtagarna till idén som kommunen engagerade sig i och sedermera tog kulturförvaltningen i Malmö stad tag i projektet.

– En av de viktigaste sakerna med att inrätta monumentet tycker jag är att Malmö stad tar en ställning i att vi kommer att bekämpa rasismen, säger Manal Masri.

En annan av initiativtagarna är vänsterpartisten och vänsterextremisten Showan Shattak.

Mer inkluderande

– Det antirasistiska monumentet blir ett viktigt steg för Malmö som en mer inkluderade stad. Vi ser detta som en möjlighet att skapa en gestaltning som inte bara speglar Malmöbornas historia och erfarenheter av rasism utan även bidrar till att fortsätta föra samtalet om rasism och dess konsekvenser i det offentliga rummet, säger Jennie Järvå, chef på kulturstrategiska enheten på kulturförvaltningen i Malmö.

Enligt Malmö stad består projektet Antirasistiskt monument av tre olika delar: ett permanent offentligt konstverk, en serie tillfälliga offentliga konstverk och olika publika program.

Diskussionen om rasism trängs ofta undan från offentliga sammanhang och istället tvingas samtalen föras på de platser som skapats av de som själva utsatts för rasism. Ett Antirasistiskt monument sätter inte punkt för arbetet mot rasism utan skapar förutsättningar för att föra samtalet i offentligheten. Ett monument kan inbjuda till reflektion, hågkomst och påminnelse samt skapa sammanhang för socialt och pedagogiskt arbete, där erfarenheter av och motstånd mot rasism kan stå i fokus.

För att skapa monumentet, som ska placeras på Falsterboplan – även känt som Jesusparken, lät man konstnärer anmäla sitt intresse för uppgiften och gensvaret tycks ha varit stort med ett 90-tal anmälningar.

– Nu ska en extern bedömningsgrupp välja ut tre konstnärer eller konstnärsgrupper som ska få i uppdrag att göra skisser. I februari kommer det att avgöras vilken av konstnärerna som ska få det faktiska uppdraget att skapa verket, säger projektledare Anna Wahlstedt på Malmö stad till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Malmös styre vägrar följa anmälningsplikt av illegala invandrare