Sveriges generalkonsulat i Istanbul lägger på luren när Samnytt ringer upp för att ställa frågor om den lapp som i söndags sattes upp på konsulatets fönster. Inte heller utrikesminister Tobias Billströms (M) pressekreterare Anna Erhardt svarar på frågor.

Samnytt har under tisdagen gjort flera försök att nå Sveriges generalkonsulat i Istanbul för att ställa frågor om den lapp som i söndags sattes upp av konsulatet i Istanbul där den svenske politikern Rasmus Paludan kallades för ”idiot”.

Första gången svarar en kvinna som talar dålig svenska och föredrar att prata engelska. Hon säger att hon ska hämta någon som kan svara på Samnytts frågor bättre än hon kan, men efter att ha väntat en stund på att någon annan ska dyka upp i luren bryts samtalet.

LÄS MER: Sveriges nya charmkampanj i Turkiet: ”Vi delar inte bokbrännande idiotens åsikter”

Andra gången bryts samtalet kort efter att någon, oklart vem, svarat. Vid tredje försöket kopplas samtalet efter en stund till en telefonsvarare som uppmanar oss att försöka ringa igen senare. Konsulatet har bara en timmes telefontid per vardag.

Tyst från regeringen

Anna Erhardt är pressekreterare för utrikesminister Tobias Billström (M). Hon säger till Samnytt att hon inte vet mer om lappen, eller vem som fattade beslut om den.

– Jag har inte den kollen, men jag tror att Expressen har skrivit någon artikel om det där, för jag har faktiskt ingen koll, säger hon.

Så du hänvisar som pressekretetare för Tobias Billström till Expressen?

– Nej, jag säger att jag tror att de har skrivit någonting om du vill läsa där. Jag säger att jag har ingen mer information.

”Koppling till konsulatet”

Enligt en artikel i vänstertabloiden var det ”en person med koppling till konsulatet” som satte upp lappen i fönstret. Det är oklart vilken roll personen har på konsulatet, och om lappen var sanktionerad av generalkonsul Peter Ericson eller ej.

I turkisk media har lappen tolkats som en officiell svensk markering mot Paludans koranbrännande. Ett intryck som stärkts av att det inte utfärdats någon dementi mot lappens budskap.

Rasmus Paludan har tidigare sagt att en sådan politisk markering från ett myndighetsorgan är olaglig, och att Tobias Billström ”inte har de kvalifikationer som är nödvändiga för att vara utrikesminister”.

LÄS ÄVEN: UD vägrar svara om konsulatlapp där Paludan kallas ”idiot”