alhuda

Läsarbild

Inrikes

”Konsultation med religiösa instanser” erbjuds i gratis reklamkatalog på arabiska i Stockholm

Publicerad 3/6/2018
Annons

Ett företag utan någon registrering erbjuder religiösa tjänster på arabiska i en förort till Stockholm. Organisationen har endast arabisktalande personal och vänder sig till den arabiska gruppen med sina tjänster. Tjänsterna marknadsförs i en reklamkatalog på arabiska som delas ut gratis i förorter.

En läsare har hört av sig till Samhällsnytt och berättat att den fick en gratis reklamkatalog på arabiska vid ett besök till en ”utländsk möbelaffär” i Alby nära Stockholm. Katalogen ges ut i 25 tusen exemplar av företaget Al-Arabi som vänder sig till ”arabisktalande folkgrupper i Sverige”. På sin hemsida beskriver Alarabi sin verksamhet på följande sätt:

”Telefonkatalogen ALARABI är en annons publiceringsmedel på arabiska. ALARABI fokuserar sig på annonsering av företag som riktar sig till de arabisk talande folkgrupper i Sverige och har en distribution räckvidd som sträcker sig i hela Sverige även Danmark och Norge (Köpenhamn och Oslo).ALARABI hjälper företag att nå ut och synas bland över sex hundra tusen arabisktalande. ALARABI distribueras i hela Sverige och även i Norden. Katalogen ALARABI är den enda arabiska katalogen som riktar sig mot arabisktalande minoriteter i Norden.”

Bland vanliga annonser i den tjocka katalogen återfinns även en del annonser med religiösa förtecken. I en av dem erbjuder organisationen Alhuda islamiska skilsmässor och konsultation med religiösa instanser. Enligt Bolagsverkets register finns dock inga företag med detta namn registrerade i Stockholms län. Företagets telefonnummer är ett kontantnummer som inte går att härleda till någon konkret fysisk eller juridisk person.

Företagets adress är ett kontorshotell i Skärholmen som hyr ut lokaler till över 30 företag – de flesta av dem är på något sätt kopplade till olika etniska diasporor. I listan på företag som står registrerade på adressen finns dock inget med namnet Alhuda.

När Samhällsnytt provar att ringa på det uppgivna numret svarar en man som hälsar på arabiska. Det visar sig att mannen talar varken svenska eller engelska, utan kommunicerar endast på arabiska. Mannen uppger att han kommer från Irak samt att tjänsterna erbjuds endast för arabisktalande. Enligt mannen finns det ingen i organisationen som kan prata svenska eller engelska.

Samhällsnytt kommer att fortsätta att söka svar på våra frågor om vad en konsultation med religiösa instanser betyder samt vilken kundkrets Alhuda vänder sig till.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons