Det råder anarki i Skäggetorp i Linköping. En polisbil har stuckits i brand, flera polisbilar har vandaliserats, stadens poliser har tvingats fly från platsen och invandrargäng har lagt beslag på polisuniformer.
– Vi har backat undan, säger polisens presstalesman Åsa Willsund till Samnytt.

Under torsdagseftermiddagen utbröt kravaller i ”utsatta området” Skäggetorp i Linköping. Den tändande gnistan var den danske politikern Rasmus Paludan som planerat en manifestation i den invandrartäta stadsdelen. Paludan har gjort sig känd för att under sina manifestationer elda upp exemplar av koranen – muslimernas heliga bok.

Manifestationen, som tidsmässigt sammanfaller med muslimernas fastemånad ”ramadan”, hann emellertid aldrig hållas. Istället utbröt våldsamma kravaller i stadsdelen. Polisen blev totalt överrumplad och tvingades fly. I flera fall tvingades polisen överge sina polisbilar.

– Vi har backat undan nu. Vi finns i närheten, men det är ingen direkt konfrontation nu, berättar polistaleskvinnan Åsa Willund för Samnytt.

– Det är flera polisbilar som har skadats, konstaterar hon.

Har du någon uppgift om hur många?

– Nej, inte än.

Polisbil i brand

På videoklipp syns hur uppretade invandrare tagit sig upp på taken till ett flertal polisbilar medan de skanderar det islamistiska stridsropet ”Allahu akbar”. Andra videoklipp visar hur polisfordon blir sönderslagna.

Bland annat har en polisbil stuckits i brand av de uppretade muslimska demonstranterna.

– Den polisbil som har brunnit är en civil polisbil, men även målade polisbilar har angripits, berättar Willsund.

Tre poliser har förts till sjukhus efter att ha skadats i invandrarkaoset.

Stjäl polisuniformer

Videoklipp visar hur upploppsmakarna kommer över innehållet i de polisbilar som övergetts. Bland annat syns hur en ungdom går runt med en stulen polisuniform på sig.

– Fin jacka. Fin jacka. Fin Facka, kommenterar en annan skrattandes.

Skärmdump

UPPDATERING:

Här är en video när ligisterna bär poliskläderna:

Ett flertal polispatruller finns i närheten. Polisen vill inte säga något om hur många poliser som kommenderats ut, eller hur många som deltar i upploppet.

UPPDATERING:

På torsdagskvällen kom larm om flera bilbränder även i Norrköping dit upploppen ska ha spritt sig. I sociala medier syns bilder på kravallutrustade poliser som enligt uppgift utsätts för stenkastning.