körkortsfuskare-93773
Inrikes

Körkortsfusk blir lagbrott – ska inte längre kunna ge kontrollanterna fingret

Publicerad 6/20/2018
Annons

På senare tid har fusk med teoriprovet i samband med körkortstagning blivit ett allt större problem. Fuskarna har dessutom blivit alltmer arroganta i vetskap om att fusket inte får några som helst konsekvenser. ”Man har kunnat ge oss fingret” säger STR:s ordförande. Men nu ska det bli ändring och körkortsfusk brottsrubriceras och polisanmälas som osant intygande.

”Lovar du, på heder och samvete, att inte fuska?” I fortsättningen ska den som skriver kunskapsprovet för att ta körkort skriftligt besvara den frågan jakande. Detta innebär i förlängningen att fusk kan polisanmälas som osant intygande. Berit Johansson, som är förbundsordförande på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) säger till Sydsvenskan att detta är något man välkomnar:

– Man har i princip kunnat ge kontrollanterna fingret, gå därifrån och sedan komma tillbaka samma eftermiddag

Det är Trafikverket som fattat beslutet i spåren av ett eskalerande fusk med teoriprovet. En ny ljusskygg verksamhet med proffsskrivare som tar betalt för att utge sig för att vara körkortstagaren och gör provet i dennes ställe har etablerats samt diverse andra metoder att fuska, bland annat att fota av frågorna med mobilen under provet och skicka dem till någon som sedan skickar tillbaka de rätta svaren.

En stor frustration bland kontrollanterna har varit att de inte kunnat göra något annat än att skicka hem fuskaren som sedan bara kan komma tillbaka och försöka fuska igen. Berit Johansson, kallar det för en ”katt och råtta-lek”. Men med de nya reglerna får man de verktyg man behöver för att stävja fusket.

Den som kommer till provskrivningen ska i fortsättningen informeras muntligt och skriftligt om vad brottet falskt intygande innebär och sedan intyga ”på heder och samvete” att man inte kommer att fuska på provet.

Den som ändå fuskar polisanmäls och får inte boka en ny provtid eftersom handlingen man begått utgör ett lagbrott. Berit Johansson hoppas att detta ska leda till att fusket minskar och att de som tar körkort lär sig trafikreglerna.

Det framgår inte inom vilka grupper körkortstagare som fusk med teoriprovet är mest utbrett.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons