I alla fall om man får tro tidningen Scientific American som menar att kostnaden för att producera kött minskat drastiskt på senare år.

Flera startup-bolag utvecklar laboratorietillverkat nöt- och griskött, kyckling och havsmat. Och området lockar till sig allt fler investerare. År 2017 exempelvis fick Memphis Meats in omkring 150 miljoner kronor i finansiering från bland andra Bill Gates, enligt tidningen.

Om denna sorts kött skulle få spridning skulle det kunna leda till att mycket av den ibland oetiska behandlingen av djur minskar eller försvinner helt. Dessutom finns det potential att reducera de resurser som behövs för köttproduktion; det skulle endast krävas insatser för att generera och underhålla de specifika cellerna, inte en hel organism från födseln.

Köttet tillverkas genom att först ta ett muskelprov från ett djur. Tekniker utvinner sedan stamceller från provet och multiplicerar dem samt låter dem differentieras till primitiva fibrer som formar muskelvävnad.

Enligt Mosa Meat kan ett vävnadsprov generera tillräckligt med muskelfibrer för att göra 80 000 hamburgare.

Flera av startup-bolagen säger att de tror sig kunna ha produkter till salu inom några år. Men det finns några barriärer att övervinna först. Två av dem är kostnaden och smaken.

År 2013 presenterades en hamburgare från labtillverkat kött. Den hade kostat över 2,6 miljoner kronor att producera och var väldigt torr (för lite fett). Kostnaderna har sedan dess fallit och företaget Memphis Meats rapporterade tidigare att en hamburgare på drygt 100 gram nu kostar omkring motsvarade 5300 kronor.

Med en sådan trend skulle labbkött kunna bli konkurrenskraftigt jämfört med traditionellt kött inom några år.

Med större fokus på textur och tillägg av andra ingredienser kan även smaken förbättras.

För att få tillstånd att sälja sådant kött måste det även bevisas vara säkert att äta. Det finns inget som indikerar att det skulle vara ohälsosamt men amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket har först nu börjat undersöka hur labbkött ska regleras.

Traditionella köttproducenter menar samtidigt att labbkött inte bör få klassas som kött och undersökningar visar att allmänheten har ett svalt intresse av att äta sådant kött.

Men trots dessa barriärer fortsätter labbkött-företagen att satsa. Lyckas de i att skapa kött som smakar autentiskt som också är prisvärt, kan det komma att konkurrera eller ersätta vanligt kött.