Strax efter kl 11 på onsdagsförmiddagen kom larmet om en smäll i centrala Göteborg. Två kvinnor skadades i smällen varav en allvarligt.

Det var vid en läkarmottagning på Första långgatan som explosionen skedde. Flera rutor på fastigheten krossades.

– Explosionen har skett på tredje våningen i fastigheten. Det som finns i fastigheten är en läkarmottagning, sa Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Väst, till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter ska explosionen ha skett inne på en toalett. Två kvinnor skadades – en i 40-årsåldern lindrigt och en 85-åring allvarligt. Både fördes till sjukhus.

Utöver räddningstjänst och polis kallades även nationella bombskyddet till platsen. I nuläget vet man inte exakt vad det är som exploderat. En förundersökning om mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om explosiva varor har inletts.

– Vi söker efter en man som ska ha varit synlig inne på kliniken och som eventuellt skulle kunna vara gärningsmannen. I nuläget har vi ingen gripen, säger Thomas Fuxborg.

Andra explosionen på kort tid

För några veckor sen skedde en annan explosion på samma gata och enligt Göteborgs-Posten ska en anhörig till en av de anställda på mottagningen nyligen utsatts för hot och påtryckningar. Han ska också ha krävts på mer än en halv miljon kronor efter en investeringsaffär. Flera inblandade parter ska ha förhandlat om tvisten på läkarmottagningen.

På en övervakningsfilm syns hur en delvis maskerad man går in på mottagningen och kort efter att han lämnat detonerar explosionen.

I samma byggnad ligger ett gymnasium som utrymdes vid händelsen.