bjärskog-börsen

Faksimil Facebook / klip game

Inrikes

KRAV: Kvinnor ska inte spela på börsen

Publicerad 2/18/2021
Annons

I en uppmärksammad debattartikel publicerad på tisdagen ondgör sig studenten Lena Bjärskog, som i sociala medier uttrycker stöd för Black Lives Matter, över att kvinnor som sysslar med aktier skulle ”kämpa för att ta sig in i den mest vita, manliga sfären som finns – kapitalmarknaden”.

Först då Bjärskog i medierna noterade alltfler tips på hur kvinnor kan förbättra sina aktieinvesteringar och välja bättre fonder för att på så sätt skapa en buffert eller förbättra pensionen och därmed tryggheten, ska hon ha varit glad.

Första tanken var att ”de vita männens dominans över den finansiella sektorn hade en chans att kastas omkull”.

Men det hela gick inte som Bjärskog tänkt sig. I stället anser hon att kapitalismen fått ännu mer uppmärksamhet, kraft och stöd av personer som vill behålla den snarare än förändra den.

Kvinnor och rasifierade

Vidare menar hon att ”kvinnor och rasifierade har dragit nitlotterna i det nuvarande ekonomiska systemet” och därför förtjänar varenda extra krona, men detta innebär samtidigt att ”den vite mannens privilegium” befästs.

För när vi försöker bli som han, förstärks hans strukturer. Och när de ekonomiska vinsterna måste fortsätta öka, vet vi vad som händer. Tillväxt korrelerar med två saker mer än något annat: ökade ekonomiska klyftor, och ökade koldioxidutsläpp.

Nu vill hon se att alla feminister, ”rasifierade”, antirasister och så kallade gröna investerare omedelbart slutar spela på börsen.

Några får betala för överskotten, och det kommer fortfarande vara kvinnor, rasifierade, planeten och våra barn. För tillväxtens problematik förändras inte av att du som driver den råkar ha vagina. Tyvärr.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons