Under veckan har det uppmärksammats att den 32-årige man i Jönköping som suttit häktad i 274 dagar efter att ett vapenförråd upptäckts i en container nu åtalas för synnerligen grovt vapenbrott. Samhällsnytt har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll som visar att mannen är starkt kopplad till vänsterextremism och sannolikt planerade en väpnad attack i landet. Men han är inte ensam – utredningen visar att flera personer hjälpt honom. Vi kan även berätta att mannen nyligen arbetat som reporter för vänstertidningen Arbetaren och haft kopplingar till AFA.

Det var den 6 juni 2018 som två baltiska inbrottstjuvar bröt upp en container i området Taberg cirka 15 kilometer utanför Jönköping. Männen som tidigare har hyrt samma container återvände för att hitta verktyg och värdesaker att stjäla.


Industriområdet i Taberg utanför Jönköping

När tjuvarna hade tagit sin in i containern hittade de ett automatvapen, kartonger med byggsatser till vapen, vattentäta förpackningar för ammunition, polisuniform, peruk, glasögon, keps och brytverktyg. Tjuvarna tog kontakt med polisen, angav sig för inbrottet och berättade om fynden.


En översikt av fynden i containern.

Två varselvästar med klistermärket ”Polis”.

En äkta polismössa märkt med namnet ”Lars P”.

En uppsättning handbojor.

En äkta polisuniform

Vapentillverkning i containern
I containern fanns även verktyg för att sätta ihop vapendelarna som låg i kartongerna skickade från USA. Det automatvapen som påträffats är av typen AR-15, ett civilt halvautomatiskt gevär som ofta används för sportskytte och jakt. Dess eldkraft vid användande i hög takt motsvarar den konstruktionsmässiga förebilden automatkarbin M16 och svenska försvarsmaktens automatkarbin AK5C. Sådana typer av vapen används ofta vid masskjutningar i USA.

De vapendelar som påträffades kan sättas samman till ytterligare fyra stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15. Man påträffade även magasin med helmantlad ammunition som enligt polisen är avsedd att ge livshotande eller dödliga skador. Vidare skriver polisen att ammunitionen har hög penetrationsförmåga och därmed utgör ett stort hot mot polispersonal som bär skyddsväst.


Hyrestagaren greps
Polisen grep företagaren som huserar på industriområdet misstänkt för grovt vapenbrott. I förhör med företagaren framkom att containern varit uthyrd till en privatperson. Den 7 juni griper polisen hyrestagaren, en 42-årig man folkbokförd i Jönköping, misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen delges även misstanke om förberedelse till grovt rån genom att ensam eller tillsammans med andra planerat detta på okänd plats i Jönköpings kommun.

Hyrestagaren berättar för polisen att han endast är en så kallad målvakt och står på kontraktet åt en annan person. Varför han gått med på ett sådant upplägg vet han inte och har inte ägnat någon tanke åt. En vän frågade honom om han kunde hyra specifikt den här containern för något som vännen önskade att hålla hemligt. 42-åringen uppger till polisen att han aldrig frågade vad det handlade om.

Personen som nyttjar containern är en god vän till honom och han vet att personen förvarar något allvarligt och olagligt i utrymmet. Han har däremot ingen aning om vad det är. Vidare vill han inte uppge vem personen är trots att han riskerar fängelse för den allvarliga brottsmisstanken. Anledningen till det uppges i förhöret vara att han ”inte vill ställa till trubbel”.

Till slut ledsnar 42-åringen på frågorna i förhöret och faktumet att han skyddar någon annan, vilket kan ha att göra med att han uppges ha ett ordnat arbete som skolkurator och precis köpt ett hus med sin sambo i Jönköping. 42-åringen namnger personen som nyttjar containern. När polisen frågar var den här vännen befinner sig är det ingenting som 42-åringen har någon aning om.

Det satt även långt inne för 42-åringens sambo att namnge personen som nyttjar containern trots att 42-åringen misstänks för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Men även sambon själv var involverad eftersom hon överfört hyreskostnaden till företagaren som äger containern från deras gemensamma bankkonto. Till slut fick polisen ut namnet på personen även från kvinnan.

I polisförhören uppger sambon att de alla känner varandra genom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO i Jönköping. Den lokalföreningen är allmänt känd för att vara ett fäste för den vänsterextrema organisationen AFA. Redan år 2005 uppmärksammade SR att AFA nästlat sig in sig och tagit viktiga poster i IOGT-NTO Jönköping.

Det framgår av polisförhören att vänskapskretsen varit aktiv i föreningen sedan många år tillbaka. En intressant detalj är att 42-åringen engagerade sig redan 2005 när AFA kuppade och tog över styrelseposter i föreningen. Polisen frågar om personen som nyttjar containern också är medlem i föreningen, vilket sambon uppger att han är.

Ytterligare en gemensam vän till alla inblandade, som sedan 14 år tillbaka är ordförande i den AFA-kopplade lokalföreningen, misstänktes för inblandning i det grova vapenbrottet. Även denna person hade i polisförhören svårt att nämna namnet på den som faktiskt nyttjade containern. När polisen frågar om just den här vännen blir det ett abrupt slut. Antingen vill mannen ha sin advokat eller återvända till sin cell. Han vägrar att berätta om personen.

En detalj som framkommer är att kort innan vännerna kallas på förhör har ordföranden berättat för 42-åringens sambo ”att det kommer bli kul för nazisterna när de sitter och läser detta” och syftar troligen på vad som kommer diskuteras när förundersökningen blir offentlig.

I ett annat förhör med ytterligare en bekant ber polisen om en uppfattning kring de politiska åsikter som personen som nyttjar containern innehar.

Husrannsakan hos vännen
Polisen gör husrannsakan hos deras vän som är 32 år gammal och folkbokförd i Jönköping. Enligt polisen verkar det som att personen har lämnat lägenheten i all hast eftersom det stod oäten mat på köksbänken.

I lägenheten påträffar man stridsutrustning, mängder med vapenrepliker, en whiteboardtavla med planering, vänsterradikal litteratur, anteckningsblock fyllda med idéer om maktövertagande och listor med saker som ska införskaffas. I ett CV och genom lönespecifikationer kan man se att mannen har en gedigen bakgrund inom Försvarsmakten där han varit aktiv mellan år 2006 och 2017. Han har bland annat varit sjukvårdare i ett jägarförband.


En skyddsväst.

I ett vapenskåp påträffades två kulgevär varav ett med kikarsikte som syns uppställt hos polisen här nedanför.


Mängder med vapenrepliker föreställande raketgevär och diverse automatvapen påträffas.


En whiteboardtavla med karta över södra Sverige. Ett flertal anteckningar rörande en ”Mohammed” och en Asif Rahmi” som ”tränar ofta på gym”.

Radioutrustning.

Balkongen används som ett förråd med militärutrustning.

Bland den ordentligt packade militärutrustningen påträffades även två uppsättningar kostymer.

Arbetskläder tillhörande olika företag finns i samlingen av militärutrustning.

I lägenheten hittar polisen mängder med litteratur och annat textmaterial rörande bland annat gerillakrig och inbördeskrig. På bilden nedan syns ett häfte med frågan ”Palestinsk autonomi eller vår autonoma klasskamp?” samt boken ”Total Resistance” författad av den schweiziska majoren Hans von Dach som med analyser och ritningar behandlar strider i ett gerillakrig.Anteckningar påträffades rörande vad som uppges vara en revolution. En längre text har namnet ”revolutionen, framtiden och vad som måste göras”. Det finns även anteckningar om hur man ska organisera sig.


”Kontakter – kriminella, autonoma, gerilla, underjorden”

”Fiendens telekrig hittar platsen för sändning i stort sett omedelbart” – ”Inga mobiler!”


Någon form av planeringslista visar att man bland annat ska ha ”FBI-uniformer”, ”90 kilo C4” (sprängdeg), ”störsändare” och ”kraftig laser”.


Vidare ska man ha dykarutrustning, en bil som ska fungera som ”burner”, dvs förstöras och överges efter användning, en liten motorbåt och bygg- eller vägarbetskläder.


Här nämns ”2 set finkläder (rika)”. Bilden som polisen har fotat på balkongen över militärutrustningen visar två kostymer hängande bredvid packningen. En batteridriven vinkelslip samt ett stort antal ”burners”, ett slangord för telefoner som sedan förstörs och överges.


Bland alla ideologiska anteckningar rörande revolution nämns Sverigedemokraterna som ett parti som kommer att gå kapitalisternas ärenden när kriget har startat. Enligt texterna är det ”ej otroligt” att SD mutar svenskar till passivitet i kampen genom något som kallas ”svenskbidraget” eller ”basinkomst för svenskar” menar författaren.


I polisutredningen har man även påträffat någon form av planering kring 32-åringens olika vägval härnäst. Ett alternativ är ”rättegång” och ett annat är ”starta kriget”. Det finns även idéer om att ”vänta 10 år” och helst agera på en annan plats, exempelvis Grekland eller i områden tillhörande kurder.

Vänsterextremism
I lägenheten påträffas även flera inramade bilder från vänsterdemonstrationer som alla visar maskerade demonstranter.

Ett flertal märken hittas, bland annat ett som visar ett automatvapen och texten RAF. Det är förkortning för Röda armé-fraktionen som även var känt som Baader-Meinhof-ligan, den mest aktiva av 1970-talets vänsterextrema terroristorganisationer. Bland märkena fanns också sådana för SAC Syndikalisterna och ett med texten ”Öcalan”, vilket hänvisar till terrorstämplade PKK:s tidigare ledare Abdullah Öcalan.


Ytterligare vapenfynd
Privatpersoner påträffar ytterligare en vapengömma vid Bondberget, ett skogsparti i närheten av 32-åringens lägenhet. Bland annat hittar man en stor mängd ammunition, nio magasin som passar till en AR-15, en pluggad pistol samt ett flertal plånböcker fyllda med identifikationskort och bankkort.Reporter hos vänstertidningen Arbetaren
Av ett verifikationsbrev utfärdat av Sveriges arbetares centralorganisation (SAC) även kallad SAC Syndikalisterna, framgår att deras tidning Arbetaren har gett 32-åringen i uppdrag att resa till Syrien som reporter under perioden vecka 42 år 2017 till vecka 20 år 2018.

I lägenheten påträffar man även en presslegitimation utfärdad av SAC Syndikalisterna.

Kopplingar till kurder
Vid husrannsakan finner polisen flaggvimplar samt uniformsmärken från kurdiska YPG, även känd som den väpnade grenen av Demokratiska unionspartiet i Rojava. En nätgranskning som polisen genomfört visar hur 32-åringen tillsammans med en annan representant för Svenska Rojava-grupperna besöker representanter för Kurdistans regionala regering (KRG) i Sverige.


Säpo spårar 32-åringen
Den 32-årige mannen var spårlöst försvunnen i över en månad. Säkerhetspolisen involverades i utredningen och kunde slutligen spåra honom till en lägenhet i Göteborg. Det visade sig att en anarkist hjälpt 32-åringen att hålla sig undan. I ett brev som påträffas i lägenheten har innehavaren även avslutat med en anarkistsymbol, ett A med en cirkel runt.

Lägenhetsinnehavaren förnekar att han skyddat en brottsling eftersom han säger sig inte haft någon kännedom om den informationen.

Förhör med 32-åringen
I förhören nekar 32-åringen till brott och menar att polisen överanalyserar honom efter vad de har påträffat. Han menar att all litteratur i hemmet är kopplad till studier i socialantropologi. På frågan om hans koppling till den vänsterextrema rörelsen svarar han att han lade sin senaste röst på Socialdemokraterna och mer än så är det inte.

Den uppgiften motsägs dock av att han själv uppger i ett handskrivet brev till sin 42-årige vän som hyrt containern ”att han varit kommunist sedan 8-årsåldern och arbetat aktivt autonomt sedan år 2004”. När polisen frågar 32-åringen varför han skriver på det viset uppger han att det bara är ett filosofiskt tankeexperiment.

När det gäller stridsutrustningen och anteckningar som påträffats i lägenheten menar 32-åringen att det är rekvisita och planering inför ett rollspel.

När det gäller containern berättar 32-åringen att han satt upp annons på anslagstavla. En okänd invandrare vid namn ”Ahmed” påstås hyra den nu. 32-åringen uppger att denne talar bruten svenska och bär svarta träningsbyxor med vita revär på sidorna. Det automatvapen och de vapendelar som har påträffats i containern är därmed ”Ahmeds”.

Polisen kontrar med att berätta att man har påträffat hans DNA på en vapendel och på ett munskydd i containern. När polisen frågar hur det kommer sig sitter 32-åringen knäpptyst. Senare uppger han att hans DNA från andra delar i containern kan ha kommit över på vapnet genom att denne ”Ahmed” hållit på med saker där inne.


Området där 32-åringens DNA påträffades.

Åtal
När åklagaren lägger fram åtalet visar det sig att det endast är 32-åringen som är misstänkt trots att utredningen kretsat kring flera av hans nära vänner i den vänsterextrema miljön som på olika sätt varit beskyddande samt deltagit med arrangemang av vapenförrådet genom exempelvis hyra.

Mellan den 31 december 2015 och den 25 juli 2018 på Industrivägen, Taberg, Jönköpings kommun, och på andra platser i Jönköpings kommun eller inom Sverige, ensam eller tillsammans och i samförstånd med andra, olovligen tagit befattning med och innehaft vapen och ammunition enligt följande. Ett stort antal vapendelar som kan sättas samman till totalt fem stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15 samt vapendelar avsedda för halvautomatiskt gevär av typen AR-10, har beställts från utlandet och förts in i Sverige, varefter de förvarats/innehafts på platser enligt ovan. Av ovan angivna vapendelar har delar till ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 satts samman och underbeslag borrats upp, vilket lett till ett funktionsdugligt skjutvapen. Vapnet har borrats upp i en container på Industrivägen i Taberg och har avfyrats efter sammansättning. Tillsammans med vapnet har magasin med en kapacitet av 30 patroner samt 20 patroner försedda med helmantelkula och stålkärna innehafts. Av angivna vapendelar har vidare delar till ytterligare fyra kompletta halvautomatiska gevär, av samma typ som det färdigställda, innehafts i containern i syfte att färdigställas på samma sätt som det funktionsdugliga vapnet. I containern och/eller på annan plats i Jönköpings kommun har även innehafts bland annat nio magasin med en kapacitet av 30 patroner, ytterligare vapendelar samt 184 patroner, allt kompatibelt med AR-15.

Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning.

Den 32-årige mannen förnekar brott. Åklagaren har en lång rad teknisk bevisning mot honom och även vittnesmål från hans 42-årige vän som uppger att 32-åringen är gärningsmannen. Rättegången inleds i Jönköpings tingsrätt nästa vecka.

Mannen är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med en AFA-demonstration i Jönköping.