återställ våtmarker solna
Utrikes

Krav på att terrorklassa klimatextremister

Publicerad 11/9/2022
Annons

Efter klimatextremisters härjningar i Tyskland kommer nu krav på att klassa de regelbundna sabotagen för miljöterrorism med stränga straff som påföljd.

I förra veckan avled en 44-årig kvinna i Berlin efter att ha råkat ut för en olycka dit ambulansen inte hann fram på grund av klimatextremister som blockerade vägar.

LÄS ÄVEN: POLISENS EXKLUSIVA VIDEO: HÄR blockerar klimatextremister ambulans vid sjukhuset

Efter händelsen har kritiken mot grupperna intensifierats i Tyskland och gett upphov till en intensiv debatt om civil olydnad och lagbrott i förment ”gott syfte”.

Bara hittills i år har räddningsfordon stoppats av protester vid 18 tillfällen. Samtidigt uppger gruppen Letzte Generation att man kommer att fortsätta att utföra ännu mer omfattande aktioner.

Jämförs med terrorister

Röda linjer har överskridits och nu är det upp till rättsstaten att svara hårdare, konstaterar inrikesutskottets ordförande Andrea Lindholz.

Enligt terrorismexperten Bettina Röhl är klimataktivisterna på väg att bli en extremistisk rörelse där ändamålen helgar medlen Hon jämför med den vänsterextrema terroristgruppen Röda arméfraktionen i Tyskland i början av 1970-talet.

– Även den tidens proteströrelse började med sabotage och pudding som kastades. Sedan var det många som ropade efter fler aktioner och ”revolution”, säger hon.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister hindrade ambulans – SLIPPER fängelse

I september ska den federala kriminalpolisen Bundeskriminalamt ha varnat för attacker på kritisk infrastruktur som kärnkraftverk, gasledningar eller tung godstrafik. Enligt underrättelsetjänsten Verfassungsschutz håller klimatrörelsen på att undermineras av vänsterextremister som försöker radikalisera klimatrörelsen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons