För några dagar sen avslutades fotbolls-VM för damer och Sverige kom på tredje plats. I samband med världsmästerskapet har en debatt kring jämställdhet och lika löner förts där man menar att damerna borde få lika bra betalt som herrarna. Regeringen bör agera för att detta ska bli verklighet menar kriminologen Nina Rung och jämställdhetsstrategen Peter Rung som gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Sett till turneringar och medaljer pekar paret Rung på att damlandslaget presterat bättre än herrarna under de senaste åren, och ”ändå har damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning”. Man hänvisar även till att det utanför arenorna finns en tydlig lagstiftning där arbetsgivare inte utan giltiga skäl får ge mindre betalt till någon grundat på kön.

Statsminister Stefan Löfven (S) ska tidigare ha utlovat ”krafttag” för att damerna ska få bättre betalt, något man nu är besvikna över att regeringen inte levererat.

Så vad väntar du på Löfven? Regeringen har tydliga jämställdhetsmål. Det är bara att kräva av både svenska bolag och statliga medel att finansiera jämställt. Allt annat är motsatsen till krafttag.

På tisdagen har man DO-anmält den påstådda lönediskrimineringen och förväntar sig nu ”jämställda ersättningar” vilket skulle vara ”ett första steg”.

Samma debatt i USA
Även i USA har debatten kring damernas löner gått hög och många menar att det har med utbud och efterfrågan att göra och att kvinnorna redan får en högre procentandel av det deras matcher drar in.

Vissa påpekar också att damerna spelar fotboll på en helt annan nivå än herrarna och i själva verket redan är överbetalda.

I en artikel i Forbes från tidigare i år framgår att förra fotbolls-VM för damer drog in nästan 73 miljoner dollar mot männens 4 miljarder dollar.

Bör damlandslaget få lika mycket betalt som herrlandslaget?