spårvagn göteborg bergsjön

Foto: Jopparn, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Krav på totalstopp för nyanlända migranter till Göteborg 2021

Publicerad 11/12/2020
Annons

Efter att ha misslyckats med att få hela Göteborg undantaget från ebo-lagen satsar nu det lokala partiet Demokraterna på att staden ska få slippa ta emot några anvisade migranter under nästa år.

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som innebär att asylsökande migranter som bosätter sig i områden undantagna från ebo-lagen mister sin dagsersättning. I Göteborg försökte bland andra Demokraterna och Sverigedemokraterna att få hela staden undantagen, vilket man inte lyckades med, i stället är det bara specifika så kallade utsatta områden som kan undantas från lagen.

LÄS ÄVEN: Flera kommuner vill stoppa inflyttning av migranter – MP hotar med ny lagstiftning

Under 2021 ska Göteborg ta emot 291 migranter som fått uppehållstillstånd och anvisats till staden av länsstyrelsen. Nu försöker Demokraterna att stoppa den gruppen i stället.

– Prognosen för 2021 är att nästan 600 asylsökande kommer att flytta till trångbodda Göteborg. Utöver det vill länsstyrelsen ge oss ett kommuntal på nästan 300 nyanlända. Då vill vi att man förhandlar med länsstyrelsen och säger: ”nej, Göteborg klarar inte de här 300 ytterligare, vi klarar inte ens de 600, säger Martin Wannholt (D) till Göteborgs-Posten.

Samma förslag från SD

Även Sverigedemokraterna har lagt fram ett liknande förslag. Anledningen till att Demokraterna gör detsamma beror på att man vill hoppas på stöd från Socialdemokraterna och Moderaterna – något man inte tror partierna hade gett SD.

– Nu är det så att både M och S har sagt sig stå för den här linjen med att vi inte kan ta emot så många fler, men de vägrar ju rösta på ett förslag som kommer från SD. Nu ger vi demokrater framförallt Axel Josefson (M) och Jonas Attenius (S) chansen att stå upp för det de säger, säger han.

LÄS ÄVEN: Flera kommuner vill bli helt undantagna från ebo-lagen

Från socialdemokratiskt håll ser det dock inte ut att bli något stöd.

– Men detta rör ju kommuntalen, alltså de som fått uppehållstillstånd och fått sin sak prövad. Många av de här är från krigsdrabbade länder, som behöver få skydd i Sverige och det är vår skyldighet att ge dem skydd, säger Jonas Attenius (S).

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons