migrationsverket-078632
Inrikes

Krävde asylsökande på muta – straffas med ett löneavdrag

Publicerad 3/14/2019
Annons

I februari berättade Samhällsnytt om hur en anställd på Migrationsverket i Kalmar begärt 100 000 kronor av en asylsökande för att ordna fram en handläggare. När saken avslöjades hävdade den anställde att det bara varit ett skämt. Mannen slipper det avsked och de rättsliga åtgärder som utredningen förordade – Personalansvarsnämnden nöjer sig med att ge den anställde ett löneavdrag.

”Det finns ingen handläggare. Om du ger mig 100 000 kronor så ska jag se till att ge dig en handläggare”. Det beskedet fick en en asylsökande i höstas i ett mejl från Migrationsverket i Kalmar.

När den asylsökande senare besökte Migrationsverkets lokaler och hade med sig en kopia på mejlet uppdagades vad den anställde skrivit. Denne hävdade då att mejlet varit avsett som ett internt skämt ämnat för en kollega. Kollegan har dock inte bekräftat den historien och säger sig aldrig ha sett något sådan skämt från den anställde.

En utredning tillsattes som när den var klar föreslog att den anställde skulle avskedas och även polisanmälas.

LÄS MER: Handläggare på Migrationsverket misstänks för mutbrott – krävde 100 000

Personalansvarsnämnden i Kalmar, som är den instans som beslutar i den här typen av ärenden, har dock en avvikande uppfattning. Den anställde slipper både avsked och polisanmälan. Däremot blir det ett avdrag på lönen.

Nämnden motiverar beslutet med att den anställde inte kan dömas för tjänstefel eftersom han arbetar i kundtjänsten och därmed inte är att betrakta som myndighetsutövare.

Man uppger vidare att den anställde inte heller kan anses ha haft uppsåt för tagande av muta eftersom denne i mejlet, utöver sitt namn och sin mejladress, inte lämnat några kontaktuppgifter till sig själv i mejlet.

Personalansvarsnämnden tycker däremot att den anställde genom sitt agerande har skadat förtroendet för Migrationsverket och att den skadan motiverar ett löneavdrag. Hur stort avdraget blir uppges inte.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons