Polisutbildningen 94

Polisutbildningen/Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) Faksimil Facebook

Inrikes

Kraven till polisen sänks – IGEN

Publicerad 5/20/2022
Annons

Landets polisutbildning har sänkt sina krav på antagningen under lång tid efter att ha haft svårt att fylla platserna. Nu är det dags igen, trots mängder med tecken på att kvalitén på poliserna rasar.

År 2016 sänktes kravet på begåvningstestet från en fyra till en trea utifrån en niogradig skala. Men det ska nu ha blivit lättare att få högre betyg på testet. Detta innebär att det praktiskt sett nu blivit ännu lägre krav på begåvningskraven för att bli polis. En trea i betyg krävs alltså fortfarande men referensgruppen som nya elever jämförs mot har bytts ut till en lättare jämförelsegrupp, vilket lett till att endast 16 procent misslyckas med kravet, jämfört med 26,5 procent året innan.

Innan jämfördes nya sökande med personer som sökte polisutbildningen 2003. Men sedan årsskiftet jämförs de i stället med de som sökte till polisutbildningen mellan 2019 och 2021, en grupp som alltså presterade sämre på begåvningstestet.

Polisen försvarar sig med att man ska jämföras med ”normalpopulationen”:

– Efter en viss tid, när det har gått ett visst antal år, ska man jämföra sig med normalpopulationen på olika sätt. Det har vi gjort. Vi har uppgraderat våra antagningsprov på flera olika sätt, vilket gör att en del saker kan göra att fler kommer in, en del kan göra att färre kommer in, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.

Samnytt rapporterade häromdagen att polisinspektör Johan Siverland, som också är lärare på polisutbildningen, gick ut och varnade för kvalitén på nya poliser och att de kan ”fabricera bevis” och är allmänt olämliga.

Vi kommer med nuvarande antagningskrav och rutiner att få poliser som saknar tillräckliga kunskaper för att ingripa korrekt. Som visat på ett beteende som gör att de gott och väl kan tänkas fabricera bevis och som kan utgöra en fara för sig själva och andra. Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten.  

LÄS MER: Larmet från Södertörn: Polisstudenterna är lågbegåvade

I höstas kom det fram att hälften av de invandrare som söker till polisutbildningen klarar inte det inledande intelligens- och personlighetstestet och fyra av fem faller bort i de efterföljande deltesterna. Hur många av dessa som efter de nya sänkta kraven skulle kunna gå vidare är oklart.

Kent Ekeroth beskrev utvecklingen som väntad och att de leder oss ”rakt ner i avgrunden”:

Men när den alltmer befolkas av klaner från långtbortistan, kriminella gäng, blödiga kvinnor, politiskt korrekta chefer eller genusvurmande snöflingor, då vet vi att vi är på väg rakt ner i avgrunden.

LÄS MER: Få invandrare klarar provet till polisutbildningen – underkänns i logiskt tänkande

LÄS MER: Ekeroth: ”Jag varnade för polisutbildningen”

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vad var det jag sa”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons