avgaser-93773
Inrikes

Kräver att andra ska storhandla med lådcykel – miljöpartistens familjebil 25 år gammal miljöbov

Publicerad 8/17/2018
Annons

Samhällsnytt berättade tidigare på fredagen att Karin Svensson Smith, miljöpartistisk riksdagsledamot och ordförande för riksdagen trafikutskott, skrivit en debattartikel där svenskarna genom straffbeskattning ska tvingas storhandla med lådcykel i stället för bil. Familjen Svensson Smith lever dock inte riktigt som man lär. Familjens bil är en 25 år gammal Volvo.

När Samhällsnytt ringer upp Karin Svensson Smith vill hon inte svara på några frågor om familjens Volvo 945, årsmodell -94.

– Jag har inget körkort. Om du vill veta nåt om bilen kan du få prata med min man.

När Henrik Smith kommer till telefonen vill han inledningsvis inte heller svara på Samhällsnytts frågor

– Jag är en alldeles vanlig icke-offentlig privatperson. Vad har min bil med media att göra?

Anledningen att jag frågar är att din fru har skrivit en debattartikel där hon förespråkar att man ska använda lådcyklar för att ta sig att storhandla. Använder ni Volvon när ni storhandlar?

– Ärligt talat kan jag inte förstå vad min Volvo som jag har som privatperson har med pressen att göra. Jag tycker det är extremt irriterande att min privatbil hängs ut i pressen. Jag kör bilen, min hustru har inget körkort. Jag förstår inte pressetiskt vad min bil har med offentligheten att göra.

Det har ju betydelse såtillvida att din fru som sagt har skrivit en debattartikel om att man inte ska använda bilen när man exempelvis storhandlar och då finns det ju ett allmänintresse i att veta hur ni i er familj sköter storhandlingen själva, i synnerhet som ni har en bil som är 25 år gammal och knappast uppfyller moderna miljökrav.

– Den uppfyller betydligt högre miljökrav än de flesta moderna bilar.

Hur menar du då?

– Ja det kan vi ha en längre debatt om vid ett annat tillfälle. Det mesta som gäller hur bilar miljöklassas ställer jag inte upp på.

Pressad på frågan om hur den gamla Volvon brukas erkänner Henrik att bilen ibland används för att storhandla, men ”bara om det sker i samband med att vi uträttar andra ärenden”. Det dagliga handlandet hävdar Henrik oftast sker med cykel inne i Lund.

LÄS MER: MP föreslår skatt på parkering vid köpcenter – vill bryta ‘bilnormen’

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons