Medan de flesta mediebolag i USA har fullt upp med att följa den latinamerikanska migrantkaravanen, har en annan sorts karavan färdats runt i Kalifornien. I samband med guvernörsvalet körde en skåpbil efter vice-guvernörens kampanjbuss. Bakom ratten satt Jesse Rojas som invandrade från Mexiko och nu har tröttnat på att se hur delstaten börjar likna landet hans familj flydde i från.

I den amerikanska delstaten rullade en blå kampanjbuss för viceguvernören och demokraten Gavin Newsom i arbetet för att bli vald till ny guvernör. Bussen förföljdes av en stor svart skåpbil dekorerad med de politiska budskapen ”varning för lurendrejeri här framför”, ”färre jobb och högre skatter här framför” och ”högre skatter och mer hemlöshet här framför”.

Bakom ratten i skåpbilen satt upphovsmannen till den kreativa kampanjtaktiken, Jesse Rojas, tillsammans med vänner. Rojas kom till USA från Mexiko när han var 11 år gammal och skräms av utvecklingen i delstaten.

På sin Facebooksida förklarar Rojas att han är missnöjd med de senaste åtta åren som Newsom har varit viceguvernör. Särskilt stort är missnöjet med hur kriminella släpps ur fängelser och hur det blir allt svårare att bo och leva i delstaten.

https://www.facebook.com/cautionfraudahead/videos/1761571927302727/

– Anledningen till varför vi följer efter hans buss genom delstaten är att jag själv som kom hit som 11-åring från Mexiko är djupt oroad över utvecklingen i Kalifornien, som ekonomiskt och socialt alltmer börjar likna det land jag flydde ifrån.

Den kreativa skåpbilskampanjen resulterade dock inte i seger för republikanernas kandidat John Cox. Viceguvernören Gavin Newsom valdes till guvernör för Kalifornien den 6 november.