Tungt beväpnade medlemmar av Sinaloa-kartellen omringade mexikanska säkerhetsstyrkor, lamslog en hel stad och förmådde regeringen att släppa en av ’El Chapos’ söner.

I torsdags anlände 35 poliser till ett hus i Culiacán i nordvästra Mexico för att gripa Ovidio Guzmán López, son till livstidsdömde Joaquin ’El Chapo’ Guzman. Reaktionen på gripandet blev närmast att jämföra med ett inbördeskrig.

Så snart ryktet spreds belägrades staden av tungt beväpnade medlemmar av Sinaloa-kartellen. Ett flertal strider bröt ut mellan kartellen och regeringsstyrkor. Automateld ekade mellan husen och bilar sattes i brand. I kalabaliken passade även ett stort antal fångar på att rymma från det lokala fängelset. Av det 50-tal fångar som flydde är de flesta fortfarande är på fri fot.

Kartellen omringade huset där regeringsstyrkorna höll Guzmán och spärrade av vägarna med brinnande fordon för att förhindra förstärkningar från att nå fram.

Regeringen gav upp

Stridigheterna fortsatte under natten och under fredagen gav regeringen slutligen upp och släppte Guzmán fri. Enligt säkerhetsminister Alfonso Durazo drog sig regeringsstyrkorna tillbaka för att undvika skador på civila.

”Beslutet att dra sig tillbaka från huset, utan Guzmán, togs för att försöka undvika mer våld i området, bevara liv och återvinna lugnet i staden,” sa Durazo till Reuters.

Även Mexikos president Andres Manuel López Obrador försvarar frisläppandet av Guzmán och menar att hans föregångares strategi; ”förvandlade vårt land till en kyrkogård och det vill vi inte längre. Beslutet fattades för att skydda medborgarna. Det går inte att bekämpa eld med eld. Vi vill inte ha dödsfall. Vi vill inte krig”, tillade han.

Detta var den tredje stora sammandrabbningen mellan regeringsstyrkor och kartellmedlemmar på bara en vecka. Att regeringen väljer att backa gör att många ifrågasätter deras beslutsamhet.

Kartellerna är starkare än regeringen

Enligt Mike Vigil, tidigare chef för internationella operationer vid DEA (Drug Enforcement Administration), som länge arbetade undercover i Mexiko säger att det sänder signalen att kartellerna är starkare än regeringen.

”Det här sätter exempel för andra grupper”, säger Vigil till Associated Press. ”Det visar att, om regeringen fångar en medlem av kartellen, så är allt de behöver göra att åka in i staden och skrämma medborgarna och säkerhetsstyrkorna”.

Culiacán har över 800 000 invånare och hela staden lamslogs av kaoset. Under fredagen hölls samtliga skolor stängda och många statsanställda fick meddelande om att hålla sig hemma. Även lokaltrafiken ställdes in. Minst 8 personer dog i striderna och ett 20-tal har rapporterats skadade. I sociala media florerar bilder och videos som visar på kartellens brutalitet och vapenstyrka, med bland annat kulsprutor monterade på lastbilar samt militära prickskyttegevär.

Inga förhandlingar innan frisläppandet

José Luis González Meza, advokat för ”El Chapos” familj, berättade på en presskonferens att Guzmáns familj har meddelat att ”Ovidio är vid liv och fri” och tillade att: ”Det skedde inga förhandlingar innan frisläppandet”.

Ovidio Guzmán López är 28 år gammal och har åtalats i USA för handel med kokain, metamfetamin och marijuana tillsammans med sin äldre bror, Joaquín Guzmán López.

Sinaloa-kartellen ansågs under ledning av ”El Chapo” vara den mäktigaste narkotikakartellen i världen. ”El Chapo” är listad på 67:e plats på Forbes lista över världens rikaste och sitter idag i amerikanskt fängelse på livstid. Han har efter tre äktenskap fler än tio barn, varav ett flertal valt att fortsätta i sin faders spår.